Inundații devastatoare în Spania. Cel puțin 51 de oameni au murit după ce viiturile au măturat totul în cale. GALERIE FOTO
Cel puțin 51 de oameni au murit după ce ploile torenţiale au provocat viituri în sudul şi estul Spaniei. Marți noaptea, autoritățile anunțaseră că au găsit șapte cadavre, dar bilanțul crește alarmant.
Unele drumuri au devenit impracticabile, zboruri au fost anulate şi a fost afectată inclusiv circulaţia trenurilor de mare viteză, relatează The Guardian şi Reuters.
Marţi, apele învolburate, pline de noroi, au măturat oraşul Letur din provincia Albacete, din estul ţării, împingând maşinile pe străzi.
Lucrătorii serviciilor de urgenţă sprijiniţi de drone căutau şase persoane date dispărute în urma inundaţiilor bruşte din oraş.
Utiel, Valencia in Spain today....
This is not normal #SpainFloods pic.twitter.com/VQwWi8piRr
— Volcaholic ???? (@volcaholic1) October 29, 2024
Poliţia din oraşul L'Alcúdia din regiunea estică Valencia a declarat, la rândul său, că este în căutarea unui şofer de camion care era dat dispărut de la începutul după-amiezii.
Liderul regional din Valencia, Carlos Mazon, a declarat reporterilor miercuri dimineață că au fost găsite câteva cadavre în timp ce echipele de salvare au început să ajungă în zonele izolate anterior de inundații.
„Din păcate, putem confirma că au fost deja găsite câteva cadavre, dar din respect pentru familii nu vom da mai multe detalii”, a declarat Mazon.
„Urmăresc îndeaproape cu îngrijorare rapoartele privind persoanele dispărute şi pagubele provocate de furtună în ultimele ore”, a scris premierul Pedro Sánchez pe X, îndemnând oamenii să urmeze sfaturile autorităţilor. „Fiţi foarte atenţi şi evitaţi călătoriile inutile”, a adăugat el.
Douăsprezece zboruri care trebuiau să aterizeze pe aeroportul din Valencia au fost deviate către alte oraşe din Spania din cauza ploii abundente şi a vântului puternic, a declarat operatorul spaniol de aeroporturi Aena. Alte 10 zboruri care trebuiau să plece sau să ajungă pe aeroport au fost anulate.
Operatorul naţional de infrastructură feroviară ADIF a anunţat că a suspendat circulaţia trenurilor de mare viteză între Madrid şi portul estic Valencia din cauza efectelor furtunii asupra principalelor puncte ale reţelei feroviare din regiunea Valencia.
Un tren de mare viteză cu 276 de pasageri a deraiat în regiunea sudică Andaluzia, dar nimeni nu a fost rănit, a precizat guvernul regional într-o declaraţie.
Scary fast-flowing flash floods through streets of Albacete, Spain today, these aren't rare incidents anymore, this is one of several Spanish communities quite far apart seeing streets turn into raging rivers yesterday, today & likely tomorrow too #flood pic.twitter.com/BXZuPwaoDB
— Nick's Weather Eye (@NickJF75) October 29, 2024
Serviciile de urgenţă au salvat zeci de persoane în Álora din Andaluzia, unele cu elicopterul, după revărsarea unui râu.
Agenţia meteorologică de stat AEMET a declarat cod roşu în regiunea Valencia şi al doilea cel mai înalt nivel de alertă în unele părţi din Andaluzia. Mai multe drumuri au fost închise în ambele regiuni din cauza inundaţiilor.
AEMET se aşteaptă ca Valencia să fie cea mai afectată de furtună, cu prognoze de peste 90 de litri pe metru pătrat de ploaie în mai puţin de o oră sau 180 de litri în mai puţin de 12 ore.
Şcolile, tribunalele şi alte servicii esenţiale au fost suspendate în Carlet şi în alte câteva oraşe apropiate din regiunea Valencia.
Serviciile locale de urgenţă au solicitat ajutorul UME, o unitate militară specializată în operaţiuni de salvare, în zona Utiel-Requena, unde asociaţia agricultorilor ASAJA a declarat că furtuna a provocat pagube semnificative culturilor.
Furtuna a lovit mai întâi Andaluzia. În El Ejido, un oraş mediteranean cunoscut pentru serele sale întinse, o furtună cu grindină a spart sute de parbrize de maşini, a inundat străzile şi a deteriorat infrastructura serelor, în mare parte din plastic.
În Alora, tot în Andaluzia, râul Guadalorce s-a revărsat şi 14 persoane a trebuit să fie salvate de pompieri, au declarat autorităţile. Alora se afla marţi în fruntea clasamentului AEMET, cu 160 de litri pe metru pătrat de precipitaţii.
Ploile intense au fost atribuite unui fenomen cunoscut sub numele de gota fría, sau „picătura rece”, care apare atunci când aerul rece se deplasează deasupra apelor calde ale Mării Mediterane. Acest fenomen creează instabilitate atmosferică, determinând aerul cald şi saturat să se ridice rapid, ducând la formarea în câteva ore a unor nori cumulonimbus masivi şi la ploi abundente în părţile estice ale Spaniei.
Oamenii de ştiinţă avertizează că fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură şi furtunile, devin din ce în ce mai intense ca urmare a crizei climatice.