Incidente șocante în Nigeria. Proteste față de violența poliției, reprimate cu focuri de armă
Nigeria se confruntă zilele acestea cu o situație extrem de tumultuoasă, în ultima perioadă având loc proteste dure faţă de brutalitatea poliţiei.
Nigerienii au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva SARS - o unitate de poliție criticată la scară largă și acuzată de numeroase abuzuri.
Șocant este că, marți, poliția a deschis focul asupra protestatarilor din Lagos. Două persoane au fost împușcate, după ce mai mult de 20 de ofițeri au început să tragă asupra manifestanților din districtul Lekki, transmite SkyNews.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Situation report from Lekki Toll Gate: Armed police dey shoot as #EndSARS protesters tanda gidi gba say dem no dey go anywia.
????: Davido/Instagram pic.twitter.com/ryG23jquIU
— BBC Pidgin (@bbcnewspidgin) October 20, 2020
Oficialii de stat au impus "stare de asediu" pentru 24 de ore celor 20 de milioane de oameni care locuiesc în Lagos, cel mai mare oraș din Africa, în încercarea de a pune capăt protestelor.
SARS a fost înființat în 1992 pentru a combate jaful, răpirile și alte infracțiuni violente, dar a fost criticat în repetate rânduri pentru abuzurile drepturilor omului, inclusiv tortură și crimă.
Amnesty International, organizația pentru drepturile omului, a declarat marți că există „dovezi tulburătoare”, potrivit cărora forțele de securitate din Lagos au împușcat mortal protestatarii care demonstrează împotriva brutalității poliției.
Organizația a spus într-un tweet: „În timp ce continuăm să investigăm crimele, Amnesty International dorește să reamintească autorităților că, în conformitate cu dreptul internațional, forțele de securitate pot recurge la utilizarea forței letale numai atunci când sunt strict inevitabile pentru a proteja împotriva amenințării iminente de moarte sau vătămare gravă."
Gbenga Omotoso, comisarul de stat din Lagos pentru informații, a declarat marți seară doar că „au existat rapoarte despre împușcături la Lekki Toll Plaza, în urma stării de asediu de 24 de ore impuse în Lagos”.
Presupusele împușcături au avut loc la câteva ore după ce guvernatorul statului Lagos, Babajide Sanwo-Olu, a avertizat pe Twitter că protestele crescânde împotriva brutalității poliției din Nigeria „au degenerat într-un monstru care amenință bunăstarea societății noastre”.
Demonstrațiile au început pe 8 octombrie după ce în social media a apărut un filmuleţ în care putea fi văzut un tânăr bătut de poliţişti din cadrul forţelor speciale SARS. Protestele sunt însă urmarea a ani de violenţe ale poliţiei, comise nu doar de poliţiştii din SARS, ci şi de cei din alte departamente.
Situația din Nigeria a atras atenția scenei internaționale după ce vedete din întreaga lume, printre care fondatorul Twitter, Jack Dorsey, actorul John Boyega și fotbalistul Marcus Rashford au condamnat brutalitatea și corupția cu care se confruntă statul african.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!