Haos pe strazi in Hamburg. Politia a cerut intariri dupa ce 159 de agenti au fost raniti. Melania Trump, blocata in resedinta

Ultima actualizare: 10-07-2017 07:49

Orasul Hamburg, gazda summitului G20, este in aceste zile scena unor proteste violente. Zeci de mii de tineri ostili capitalismului si globalizarii marsaluiesc sau blocheaza strazile.

Din cauza lor, prima doamna a Americii n-a putut parasi astazi resedinta rezervata cuplului Trump ca sa se alatura celorlalte sotii de lideri.  159 de politisti au fost raniti si 45 de protestatari au fost arestati, relateaza presa germana citand politia din Hamburg.

Politia din Hamburg a cerut intariri din alte zone din Germania din cauza "multiplelor infractiuni" care sunt comise pe fondul protestelor violente care au loc la summitul G20, relateaza Spiegel. Activisti impotriva globalizarii au incendiat zeci de masini si au incercat sa blocheze delegatiile sefilor de stat si de guverne sa intre in incinta in care are loc summitul G20

Prima doamna a SUA, Melania Trump, a ramas vineri blocata pentru scurt timp in resedinta unde s-a cazat la Hamburg pe durata summitului G20, din cauza protestelor violente ale manifestantilor stangii radicale si antisistem.

Noi ciocniri au izbucnit vineri dimineata in marginea summitului G20 de la Hamburg, unde mai multi manifestanti au incendiat masini ale politiei germane, relateaza AFP.

Politia federala a semnalat o "operatiune in desfasurare impotriva unor persoane violente" care au lansat cockteiluri Molotov si au incendiat "masini de patrulare" in cartierul Altona, in apropierea unui comisariat. Un fotograf al DPA a transmis ca circa 25-30 de masini au fost incendiate in cartierele Altona si Blankenese.

Politia din Hamburg a anuntat vineri ca a folosit tunuri cu apa pentru a indeparta baraje ale protestatarilor inainte de deschiderea summitului G20. Politisti au folosit in mod repetat tunuri de apa, spray cu piper si bastoane joi seara, in cursul unor ciocniri cu manifestanti.

Conform autoritatilor, pana la 100.000 de manifestanti ar urma sa protesteze in aceste zile la Hamburg, in marginea summitului G20, marcat de prima intalnire intre presedintele american Donald Trump si omologul sau rus Vladimir Putin.

Orasul Hamburg a fost si  joi seara scena unor proteste violente. Aproximativ o mie de tineri ostili capitalismului si globalizarii au cautat necazuri cu lumanarea atacand fortele de ordine.

Manifestantii au incercat sa ridice baricade, au incendiat masini si au vandalizat mai multe magazine. 76 de politisti si multi protestatari au suferit rani in incaierari. Numerosi tineri turbulenti au fost arestati.

Violentele au izbucnit spre seara, in cursul marsului anticapitalist, care avea drept sloganuri sugestive "Zdrobiti G20!" si "Bun venit in iad" si la care participau 12 mii de activisti.

Toti sunt convinsi ca tzarile G20 sunt "responsabile pentru foametea, razboaiele si dezastrele climatice de pe Glob".

Protestul a degenerat cand din multime s-a desprins asa-numitul "bloc negru" - un grup format din tineri cu masti, esarfe si glugi negre, care au lansat un baraj de pietre, sticle si alte proiectile impotriva politistilor.


"Blocul negru" s-a manifestat recent in mod similar si la marsurile de Ziua Muncii din Paris si Berlin.

 Desi organizatorii au anulat din mers demonstratia, scandalagii au continuat sa incendieze autovehicule si sa devasteze cladiri. Jurnalistii nu s-au aventurat in mijlocul "actiunii" fara casti de protectie.

Pregatite pentru astfel de incidente, fortele de ordine au ripostat ferm, apeland la tunuri cu apa si gaze lacrimogene. Un tun cu apa lanseaza in jur de 3200 de litri in 60 de secunde, dar tinerii batausi au infruntat minute in sir suvoaiele.

Fred Pleitgen, corespondent CNN: "Multi dintre cei pe care ii vedeti fac parte din grupari anticapitaliste. Interesant e ca, in Europa, multe din gruparile critice la adresa guvernelor si-au unit vocile. Asa ca avem aici oameni de pe tot continentul."

Dupa batai corp la corp, in care fiecare lovea cu ce se nimerea, de la picioare la bucati de mobilier stradal, politistii au reusit sa izoleze grupurile turbulente.

Adesea, reuniunile la nivel inalt sunt tinute in zone rurale izolate. Insa, o serie de constrangeri logistice au fortat-o pe Angela Merkel sa accepte organizarea summitului G20 la Hamburg.

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO