Gripa noua a bagat spaima in ucrainieni si bulgari

Ultima actualizare: 09-08-2012 10:01

UPDATE: Panica a pus stapanire pe ucrainieni, dupa ce autoritatile au confirmat primele patru decese cauzate de gripa noua. Bolnavi ori doar infricosati, oamenii au navalit in farmacii sa-si cumpere antivirale si masti de protectie.

Pe langa masurile drastice adoptate, unice in Europa, Ucraina se pregateste sa ceara si ajutorul comunitatii internationale pentru a lupta cu epidemia.

Focarele sunt in sud-vestul tarii, unde au fost spitalizati deja peste 2.300 de oameni care au gripa porcina ori infectii respiratorii. Numerosi bolnavi sunt insa tratati la domiciliu, in lipsa de paturi in institutiile sanitare.

Premierul Iulia Timoshenko a amenintat ca va suspenda licentele acelor farmacii care nu dispun de antivirale ori, mai rau, umfla preturile. Problema este ca si prin depozite sufla vantul a paguba.

La frontiera cu Polonia au fost luate masuri speciale. Fiecare persoana care intra in Ucraina primeste informatii despre cum sa evite contaminarea si ce trebuie sa faca la aparitia primelor simptome. Responsabilii de la Varsovia se gandesc totusi sa inchida complet granita.

Pentru a sublinia cat este de alarmanta situatia, autoritatile de la Kiev au interzis mitingurile electorale, desi tara este in plina campanie pentru prezidentiale.

Vineri seara, si bulgarii au luat masuri radicale. In orasele Triavna si Iambol, unde aproape 300 de elevi au fost diagnosticati cu gripa noua, au fost inchise scolile. Reuniunile publice sunt interzise pana la noi ordine. Pana acum, doua persoane au murit in Bulgaria, iar ministrul sanatatii a admis ca numarul real al persoanelor infectate ar putea fi de 50.000.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO