Grecia si Turcia, la un pas de o confruntare navala in Marea Egee. Insulele pe care si le disputa cele 2 tari

Ultimul update: Joi 02 Februarie 2017 00:02
Data publicarii: Luni 30 Ianuarie 2017 08:33
Categorie: Internaţional
Chief of General Staff of Turkey, Hulusi Akar (right 2) visits the naval ships of the Aksaz Naval Base, a base of the Turkish Navy on the south-east coast of the Aegean Sea in Marmaris, Mugla, on January 29, 2017

Situatie tensionata in Marea Egee, in apropierea coastelor Turciei, dupa o vizita a sefului statului major de la Ankara.

Nave de razboi grecesti si turcesti s-au pozitionat pentru scurt timp duminica fata in fata in Marea Egee, in apropierea insulitelor grecesti pe care Ankara le revendica, ceea ce constituie un nou episod survenit pe fondul tensiunilor crescute intre cele doua tari, relateaza AFP.

Potrivit Ministerului Apararii grec, o nava lansatoare de rachete a Marinei turce, insotita de doua ambarcatiuni ale fortelor speciale, au patruns in apele teritoriale grecesti in apropierea insulitelor grecesti Imia pe care Turcia le revendica atribuindu-le denumirea Kardak.

Nave ale garzii de coasta elene, insotite de o nava de patrulare a Marinei, "au supravegheat in permanenta miscarile navelor turcesti' si le-au avertizat de 'violarea' apelor teritoriale grecesti pe care au comis-o. Navele turcesti au parasit zona dupa sapte minute, a indicat ministerul.

In Turcia, presa a relatat initial ca navigarea spre insulele Imia a unei nave turcesti care il avea la bord pe seful statului major generalul Hulusi Akar fusese blocata de Grecia.

Agentia de presa turca Dogan a semnalat chiar "momente de tensiune" timp de o jumatate de ora inainte ca nava turceasca sa-si modifice cursul spre Bodrum, port situat in sud-vestul Turciei.

Dar dupa putin timp, fortele armate turcesti - citate de agentia Anadolu - au comunicat ca o mica nava a pazei de coasta grecesti a sosit si a supravegheat de la distanta ambarcatiuni turcesti aflate in zona.

Ele au indcat ca generalul Akar "trecea in revista si inspecta" navele turcesti aflate in Marea Egee.

Acest incident intervine dupa ce Curtea Suprema a Greciei a refuzat extradarea in Turcia a opt militari turci acuzati de Ankara ca ar fi participat la puciul esuat din 15 iulie, atragandu-si dezaprobarea Ankarei care a amenintat ca va anula acordul de reprimire a migrantilor semnat cu Grecia si Uniunea Europeana.

Insulele Imia, situate la doar 7 km de coastele turcesti, au generat in trecut tensiuni puternice intre Ankara si Atena. In 1996, cele doua tari au fost pe punctul de a-si disputa cu armele proprietatea asupra lor. Ele si-au trimis forte navale in zona, dar apoi s-au dezangajat dupa o puternica presiune diplomatica exercitata de SUA.

Chief of General Staff of Turkey, Hulusi Akar (right 2) visits the naval ships of the Aksaz Naval Base, a base of the Turkish Navy on the south-east coast of the Aegean Sea in Marmaris, Mugla, on January 29, 2017 Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Grecia nu va extrada in Tucia 8 soldati care au participat la puci. Ankara i-a numit
Grecia nu va extrada in Tucia 8 soldati care au participat la puci. Ankara i-a numit "tradatori" si "elemente teroriste"
Deputat turc: NATO a devenit
Deputat turc: NATO a devenit "o organizatie terorista", care a pus la cale puciuri in Turcia. Ce masuri propune acesta
10.000 de cetateni turci, anchetati din cauza postarilor pe Facebook sau Twitter. Peste 1.600 au fost deja inchisi
10.000 de cetateni turci, anchetati din cauza postarilor pe Facebook sau Twitter. Peste 1.600 au fost deja inchisi
VIDEO PROTVPLUS.RO
proteste budapesta
Pregătiri pentru o demonstrație de amploare în Ungaria, dupa adoptarea ”Legii Sclaviei”
Ploaie cu bani pe o autostradă. 300.000 de dolari, împrăștiați pe șosea. VIDEO
Mii de persoane adunate la Kiev, ca să susțină înfiinţarea unei biserici independente de Rusia
Al șaptelea deces înregistrat ca urmare a protestelor ”vestelor galbene”
Președintele BCE: „Fascinaţia faţă de regimurile iliberale se extinde”
Tragedie aviatică în Ucraina. Un avion al armatei s-a prăbușit
atentat Strasbourg
Analiză. Cum reuşesc jihadiştii supravegheaţi de autorităţi să comită masacre în Europa
"Obamacare", declarat neconstituţional. Reacţia lui Donald Trump
Mărturii șocante ale unui fost gardian nazist de origine română despre viața în lagăre
Liderii europeni, "exasperaţi" de Theresa May. Ar putea urma un BREXIT fără acord
Al patrulea mort în atacul din Strasbourg, un jurnalist italian
Gestul controversat făcut de Juncker față de un alt oficial european. VIDEO