Ger in Europa! In Danemarca, bolnavii sunt transportati la spital cu tancul

06-01-2010 00:00


Zgribuliti si nervosi, britanicii indura cea mai aspra iarna din ultimii 15 ani. Nordul Angliei si Scotia sunt aproape paralizate din cauza ninsorii care nu conteneste de la inceputul saptamanii.

Mii de scoli au fost inchise, mai multe meciuri de fotbal au fost anulate, iar traficul aerian, rutier si feroviar sunt serios afectate. Pana si filmarile pentru o telenovela autohtona au fost suspendate, pentru ca figurantii n-au putut ajunge pe platou.

In Anglia temperaturile au coborit miercuri pana la -15 grade. Accidentele rutiere se tin lant, iar pe autostrazi ambuteiajele cumuleaza sute de kilometri. De marti, mai multe aeroporturi mici au fost inchise, dar traficul este serios perturbat si pe Heathrow, Luton, Manchester si Leeds.

In Marea Britanie, intemperiile si inghetul au provocat deja haos inainte de Craciun, cand traficul Eurostar a fost intrerupt timp de patru zile. Colac peste pupaza, responsabilii companiei au avertizat miercuri ca sunt posibile noi suspendari ale curselor. Asa ca i-au sfatuit pe pasageri sa-si amane calatoriile daca le sta in putinta.

Pe de alta parte, reteaua de distributie a electricitatii i-a indemnat pe consumatori sa recurga mai degraba la gaz decat la curentul electric pentru a se incalzi si a gati.

Dar iarna nu-si face de cap doar in Regatul Britanic. Polonia, Germania, Danemarca ori Franta simt dureros asprimea anotimpului rece. Armata daneza a scos tancurile pe strazi pentru a duce la spital bolnavi ori femei gravide.

Nu ca n-ar exista si un revers placut al medaliei. Profitand de temperaturile cu mult sub zero, tur-operatorii din Moscova organizeaza croaziere cu vase care pot sa-si croiasca drum printre sloiuri. In timp ce savureaza o cafea sau un cocktail, turistii au ocazia sa admire privelistea monumentelor istorice de pe malurile raului Moscova.

Evident, sunt si persoane care se simt in elementul lor pe asemenea ger! Nu e insa cazul animalelor de la gradina zoologica din Berlin. Aici, maimutele pretuiesc nespus ceaiul fierbinte de lamaie primit din ora-n ora...

VIDEO PROTVPLUS.RO