Furtuna "Octavia" provoaca haos in estul SUA. Boston se confrunta cu cele mai puternice ninsori de februarie din istorie

Dată publicare: 17-02-2015 07:53
Dată actualizare: 20-02-2015 07:10


Ninsori abundente, ger si vant taios. Asta le rezerva furtuna Octavia celor aproape 100 de milioane de americani care traiesc in jumatatea estica a Statelor Unite.

Zece state, de la Kansas si Oklahoma, pana la Carolina de Nord si Virginia vor da piept cu vremea cainoasa. Printre zonele afectate se afla si orasul Boston, ce a avut deja parte de ninsori record pentru aceasta luna.

In Boston, oriunde te uiti vezi munti de zapada. Masinile sunt ingropate sub nameti, iar casele se pierd in intinderea alba. Acoperisurile sunt curatate cu frenezie, de teama ca vor ceda sub greutatea zapezii.

Locuitor din Boston: "Nu mai avem unde sa dam zapada. Strazile sunt blocate, plugurile nu pot intra. Este o nebunie. Niciodata nu am mai vazut asa ceva, e incredibil."

In doar trei saptamani, orasul a dat piept cu patru furtuni de zapada, iar stratul depus a depasit pe alocuri un metru si jumatate inaltime.

Marty Walsh, primarul orasului Boston: "Sunt cele mai puternice ninsori de februarie din istoria orasului Boston. In zilele urmatoare, se vor asterne alti 8-10 centimetri de zapada."

La New York, iarna a adus ger napraznic si vant taios.

Locuitor: "M-am dat jos din tren si era atat de frig, ca am decis sa ma urc inapoi."

Gerul a inghetat apele unei fantani, iar cei care erau in trecere s-au fotografiat indelung in fata suvoaielor impietrite. Un frig cumplit s-a lasat si peste Philadelphia, iar apa folosita de pompieri pentru a stinge un incendiu a transformat o cladirea cuprinsa de flacari intr-un castel de gheata.

Vremea rea pune stapanire treptat si peste alte zece state din jumatatea de est a Americii, printre care Kansas, Missouri, Arkansas si Alabama. Pregatiri frenetice pentru sosirea furtunii s-au facut si in Georgia, ferita de obicei de astfel de fenomene. Inca inainte ca primul fulg sa cada, autoritatile au decretat stare de urgenta, scolile au fost inchise, iar magazinele golite de produsele de prima necesitate.


VIDEO PROTVPLUS.RO