Funeralii de stat pentru George Bush Sr., la Washington. Gestul făcut de Trump în timpul ceremoniei

05-12-2018 19:14

funeralii Bush

La Washington, în zi de doliu naţional, au loc funeralii de stat pentru fostul preşedinte George Bush Senior.

Ceremonia s-a desfășurat la Catedrala Naţională, în prezenţa familiei, a prietenilor şi a numeroşi înalţi demnitari.

Fiul cel mare al lui Bush, la rândul său fost preşedinte american, i-a adus un omagiu emoţionant tatălui său. Au luat, de asemenea, cuvântul amici de-o viaţă.

Nu şi preşedintele Donald Trump, care a asistat la slujbă din primul rând.

Pe lista invitaţilor s-au aflat inclusiv, Jimmy Carter, Barack Obama, Bill Clinton, prinţul Charles, cancelarul Angela Merkel şi regele Iordaniei.

La venire, Trump şi soţia sa, Prima Doamnă Melania Trump, i-au salutat, fără efuziuni, pe predecesorii lor la Casa Albă Barack Obama şi soţia sa Michelle, care erau aşezaţi chiar alături de ei. Nu s-au salutat şi cu soţii Clinton, Bill şi Hillary, şi Carter, Jimmy şi Rosalynn, care au părut în schimb să discute călduros cu vicepreşedintele Mike Pence.

Cea mai mare parte a instituţiilor administrative au fost închise miercuri, fiind zi de doliu naţional. Nu a funcţionat nici Wall Street, iar voturile din Congres şi dezbaterile de la Curtea Supremă a SUA au fost amânate.

Decesul fostului preşedinte american, survenit vineri la vârsta de 94 de ani, a prilejuit un "armistiţiu" rar în actualitatea politică americană, tensionată şi dominată de un ton acerb, notează AFP. George H.W. Bush a făcut cunoscut că nu a votat pentru Trump, în 2016, iar Trump a folosit la rândul său un ton dur la adresa fiilor lui George W.H. Bush, fostul preşedinte George W.Bush şi fostul său rival la alegerile primare republicane Jeb Bush.

Donald Trump nu a asistat la funeraliile Barbarei Bush, soţia lui George H.W.Bush, decedată în aprilie. Dar, de vineri, actualul lider de la Casa Albă a renunţat la obişnuitul său stil tăios, părând hotărât să-şi manifeste deplinul respect faţă de "patriarh". Astfel, Trump a ţinut să pună la dispoziţie avionul prezidenţial pentru transportul din Texas la Washington al sicriului cu trupul neînsufleţit al fostului preşedinte şi, deşi nu a asistat, luni, la ceremonia solemnă de la Capitoliu, s-a dus ulterior să ţină un moment de reculegere la căpătâiul acestuia, alături de Prima Doamnă Melania Trump.

Marţi, cuplul prezidenţial american s-a întâlnit cu membri ai familiei Bush cazaţi la Blair House, reşedinţă rezervată oaspeţilor de marcă ai Casei Albe.

După slujbă, sicriul cu trupul lui George Bush Senior se va întoarce în Texas. Joi va avea loc o altă ceremonie, iar fostul preşedinte va fi înmormântat la Biblioteca prezidenţială, unde a fost înhumată şi soţia sa, Barbara.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO