Erou la 15 ani. Cum a oprit un puști cu o dronă invazia rusească de la Kiev

Ultima actualizare: 07-06-2022 12:27
Erou la 15 ani. Cum a oprit un puști cu o dronă invazia rusească de la Kiev
Shutterstock

Un pilot de dronă de doar 15 ani este considerat erou în Ucraina, după ce a ajutat decisiv armata țării sale să distrugă un convoi de blindate rusești care se apropiau de Kiev.

 

În timp ce armata rusă înainta spre Kiev, la sfârșitul lunii februarie, apărarea ucraineană a înrolat un pilot de dronă pentru a identifica o coloană de vehicule militare care se apropie de capitală, dinspre vest, scrie TVR.

Civilul care a preluat sarcina și-a trimis drona pe un câmp din apropierea casei sale și a găsit convoiul rusesc. Artileria ucraineană l-a distrus, iar operatorul de drone a fost salutat în liniște ca un erou. Are doar 15 ani.

Într-un interviu pentru Global News, Andrii Pokrasa a recunoscut că a fost puștiul care a ajutat la oprirea invaziei rusești de la Kiev.

Incidentul a fost confirmat de părinții săi și de șeful Federației Ucrainene a proprietarilor de drone.

„El era singurul care avea experiență cu dronele în acea regiune. Este un adevărat erou, un erou al Ucrainei”, a explicat comandantul, Yurii Kasjanov.

Tânărul spune că experiența a fost ”foarte, foarte înfricoșătoare”

Pokrasa a spus că experiența a fost „foarte, foarte înfricoșătoare”, dar nu a vrut ca soldații ruși să-i invadeze orașul.

Yurii a spus că forțele de apărare civilă au apelat la el pentru că aveau nevoie de coordonatele GPS ale coloanei ruse pentru a putea fi localizată.

„Ne-au oferit informații unde ar putea fi cu aproximație coloana rusă. Scopul nostru a fost să găsim coordonatele exacte și să furnizăm coordonatele soldaților”, a spus Pokrasa.

Tatăl lui Yurii a transmis detaliile unei unități de apărare teritorială folosind o aplicație de social media, iar forța de invazie rusă a fost oprită lângă Berezivka, la aproximativ 40 de kilometri vest de Kiev.

Dronele de consum au devenit un instrument crucial în războiul din Ucraina. Sute de operatori civili de drone au documentat totul, de la mișcările trupelor rusești până la dovezi ale crimelor de război.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO