După Minneapolis, proteste violente într-un alt oraș din SUA. 7 persoane au fost împușcate
Şapte persoane au fost împuşcate, dintre care una este în stare critică, în timpul unor proteste la Louisville, statul Kentucky.
Protestele au fost organizate după uciderea unei femei afro-americane, Breonna Taylor, împuşcată mortal în apartamentul său în luna martie, a anunţat vineri poliţia, potrivit Reuters.
Situaţia ''rămâne volatilă şi continuă să evolueze'' în centrul oraşului, a explicat purtătorul de cuvânt al poliţiei metropolitane din Louisville, Lamont Washington, într-o declaraţie difuzată pe e-mail, citată de Agerpres.
Poliţia a afirmat că nu a deschis focul în timpul incidentelor, dar că a operat mai multe arestări.
PROTESTERS IN STANDOFF WITH COPS IN LOUISVILLE
— Breaking911 (@Breaking911) May 29, 2020
Joi seara, primarul oraşului Louisville, Greg Fischer, a distribuit pe contul său de Twitter un mesaj al mamei Breonnei Taylor în care li se cere protestatarilor să fie paşnici. ''Cum era de aşteptat, emoţiile sunt mari'', a scris el în postare.
Separat, în oraşul american Minneapolis au izbucnit în ultimele zile proteste violente în urma morţii lui George Floyd, un afro-american care a decedat după ce un ofiţer de poliţie alb l-a apăsat cu genunchiul pe gât, în pofida apelurilor lui Floyd că nu putea să respire.
ONU: Autorităţile din SUA trebuie să împiedice uciderea afro-americanilor neînarmaţi de către poliţie
Autorităţile americane trebuie să acţioneze pentru a opri poliţia să ucidă afro-americani neînarmaţi, a declarat joi Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, după incidentul mortal înregistrat la Minneapolis în urmă cu câteva zile, relatează dpa, Reuters şi Xinhua.
''Acest caz este cel mai recent dintr-un lung şir de ucideri de afro-americani neînarmaţi de către ofiţeri de poliţie din SUA şi cetăţeni de rând'', a spus Bachelet.
Solicitând ''măsuri serioase'', fosta şefă a statului chilian a afirmat că se impune o schimbare a procedurilor poliţiei, că trebuie puse în practică sisteme de prevenţie şi că ofiţerii ar trebui să fie puşi sub acuzare şi condamnaţi în cazul folosirii excesive a forţei.
''De asemenea, trebuie examinat integral, recunoscut ca atare şi tratat rolul pe care discriminarea rasială înrădăcinată şi generalizată îl joacă în aceste decese'', a accentuat reprezentanta ONU.