Drama unei femei din Iran, judecată după ce a vrut să intre pe un stadion

Ultima actualizare: 10-09-2019 15:35
Iran
Twitter

O fană iraniană arestată în martie după ce a încercat să intre la un meci deghizată în bărbat s-a autoincendiat la Teheran şi a murit, relatează bbc.com.

 

Potrivit sursei citate, femeia, despre care pe reţelele de socializare s-a scris folosindu-se hashtag-ul “blue girl” – referire la echipa ei preferată, Esteghlal - şi-a dat foc după ce procesul său a fost amânat.

Fana a fost arestată în martie şi a petrecut atunci trei zile încarcerată, după care a fost eliberată pe cauţiune şi a aşteptat şase luni să îi înceapă procesul. Însă când s-a prezentat la tribunal a aflat că procesul a fost amânat deoarece judecătorul avea o urgenţă personală. Femeia s-a întors mai târziu la tribunal pentru a-şi lua telefonul mobil, iar atunci se pare că a auzit pe cineva spunând că dacă va fi condamnată va primi o pedeapsă de şase luni până la doi ani de închisoare. Fana şi-a dat atunci foc în faţa tribunalului şi a murit mai târziu la spital.

Tânăra denumită de presă Sahar avea 29 de ani.


Incidentul a stârnit reacții în Iran. Căpitanul echipei naționale de fotbal a postat un mesaj în semn de sprijin pentru femei.

„În timp ce noi suntem șocați de limitele impuse femeilor, generațiile viitoare vor fi mirate să afle că femeilor le este interzis să intre pe stadioane. Originea acestor limitări este trecutul și va fi de neînțeles pentru următoarele generații”, a scris Masoud Shojae.

Începând cu anul 1981, Iran a interzis femeilor să participe la meciurile de fotbal și în alte stadioane. Interzicerea pe stadioane nu este trecută în lege, însă se fac controale în permanență, pentru a ține femeile la distanță.

În semn de protest, mai multe femei s-au îmbrăcat în haine bărbătești și au postat fotografii cu ele pe stadion, pe rețelele de socializare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO