Drama de a fi medic în Siria. Cum sunt torturați doctorii pentru că își fac datoria

Ultima actualizare: 16-12-2019 12:00
doctor sirian
Getty

Un raport recent realizat de Physicians for Human Rights arată că, dintr-un număr de 583 de atacuri asupra unităților medicale din Siria, guvernul și aliații acestuia sunt responsabili de mai mult de 90% dintre acestea.

Prin aceste atacuri autoritățile siriene au privat populația din afara zonei lor de control imediat de acces la asistență medicală și au persecutat personalul medical care acordă ajutor tuturor persoanelor afectate, inclusiv susținătorilor opoziției, relatează PHR în raport.

Violențele își au rădăcina în criminalizarea acordării de asistență medicală nondiscriminatorie în 2012 de către președintele Bashar al-Assad, sub „Legea 19 Împotriva Terorismului”.

Astfel că medicii din zonele populate de membri ai opoziției pot fi puși sub acuzarea de „acordare de sprijin material mișcării teroriste”.

Torturați și ținuți în condiții inumane

 

Într-o serie de interviuri realizate de organizația pentru drepturile omului, angajații sistemului medical sirian au mărturisit că au fost supuși mai multor metode de tortură ca parte a interogatoriului.

În unele cazuri, cei deținuți erau arși, electrocutați sau chiar agresați sexual, pentru a obține mărturii mincinoase de la ei. Acestea se adaugă la condițiile inumane din închisori, care au afectat pe termen lung sănătatea personalului medical acuzat.

Aceste persoane erau arestate fie din cauza faptului că numele lor se afla pe o listă a guvernului cu persoane de interes, fie din cauza unor suspiciuni ale forțelor de securitate.

Un medic a povestit pentru raportul PHR că a fost reținut, împreuna cu un tehnician de laborator și un pacient, în octombrie 2011, chiar în timp ce se afla în salonul operatoriu pentru a-i trata rana pacientului.

Un an și două luni într-o toaletă

 

Pacientul a fost decuplat de la aparatele care îl ajutau să continue să respire. „Singura crimă pe care am comis-o era faptul că eram medic”, a afirmat doctorul.

Un paramedic din zona rebelilor a mărturisit, de asemenea, publicației Al Jazeera, că după ce a fost arestat de autoritățile siriene în mai 2013 și acuzat de apartenență la o organizație teroristă, acesta și-a petrecut un an și două luni într-o toaletă fără ferestre, unde i-au fost aplicate mai multe tehnici de tortură, în urma cărora s-a ales cu o dizabilitate fizică.

Conform Societății Medicale Americane din Siria, mai mult de 850 de lucrători în domeniul medical au fost uciși, acutizând criza umanitară declanșată de începutul războiului civil din Siria.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO