Americanii conduc operatiunile navale din Golful Persic la care participa 23 de tari
Operatiuni navale de deminare sub comandamentul marinei americane au inceput duminica in Golful Persic pe fondul tensiunilor internationale din cauza programului nuclear controversat din Iran, relateaza AFP.
Douazeci de tari participa in perioada 16-27 septembrie la acest exercitiu international, denumit Incmex, a anuntat intr-un comunicat Cartierul General regional al fortelor navale americane de la Manama (Bahrain).
Duminica, liderul Gardienilor Revolutiei iraniene, generalul Mohammad Ali Jafari, a amenintat ca va tinti stramtoarea Ormuz, care inchide Golful si pe unde tranziteaza o parte importanta din transportul petrolier mondial, in caz de atac militar impotriva tarii sale. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a indemnat, in aceeasi zi, Washingtonul si lumea sa fixeze pentru Teheran o "linie rosie" pe care sa nu o depaseasca, apreciind ca Iranul a facut "90 la suta" din ceea ce este necesar in materie de imbogatire a uraniului pentru a se dota cu arma atomica.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cartierul General naval american a tinut sa sublinieze caracterul "global defensiv" al exercitiului.
Flotila internationala "conduce un exercitiu defensiv destinat sa asigure libertatea de navigatie in apele internationale ale Orientului Mijlociu si sa promoveze stabilitatea regionala", a precizat in comunicat.
The Telegraph: O armata internationala din 25 de tari e in Golful Persic, gata sa atace Iranul
Conform scenariului retinut pentru exercitiu, navele angajate "vor raspunde la un atac simulat sub forma unei minari a apelor internationale, degajand rutele maritime pentru a pune in aplicare libertatea de navigatie".
Oficiali militari americani asigura ca aceste operatiuni nu vizeaza in particular Iranul. "Tema exercitiului este minarea si contributia la un efort international pentru a elibera", a insistat seful fortelor navale americane in regiunea Golfului, viceamiralul John Miller.
Cu toate acestea, New York Times a asigurat pe 10 septembrie ca administratia presedintelui Barack Obama voia sa accentueze presiunea asupra Iranului pentru a-l aduce la negociere serioasa si pentru a evita astfel pericolele unei eventuale operatiuni preventive israeliene impotriva instalatiilor nucleare iraniene. Cotidianul considera exercitiul de deminare in curs ca unul dintre acele mijloace de presiune.
Liderii israelieni au amenintat de mai multe ori de lovire a siturilor nucleare iraniene in caz ca sanctiunile si eforturile diplomatice ale comunitatii internationale nu vor reusi sa convinga Teheranul sa puna capat cercetarilor sale asupra armei atomice.
Ridicand stacheta, generalul Jafari a avertizat duminica in cadrul unei conferinte de presa exceptionala la Teheran ca "nu va ramane nimic din Israel, tinand cont de dimensiunea sa mica si de capacitatile noastre balistice", daca acesta din urma ar indrazni sa atace Iranul.
Totusi, liderul Gardienilor Revolutiei iraniene a reafirmat ca "Statele Unite au multa vulnerabilitate in jurul Iranului si bazele lor (in zona Orientului Mijlociu) sunt in raza rachetelor noastre". Astfel, din acest motiv, un atac impotriva Iranului este improbabil. Israel "nu va reusi sa convinga Statele Unite sa se asocieze la un atac impotriva Iranului" si statul evreu "nu va ataca fara aprobarea americanilor", a asigurat el.