Trump decretează "urgenţă naţională". Americanii se tem de un precedent periculos

Ultima actualizare: 15-02-2019 21:08

Congresul american a votat proiectul privind bugetul federal, ceea ce înseamnă că va fi evitat un nou blocaj al administraţiei.

Însă, preşedintele Trump nu se lăsă şi vrea cu tot dinadinsul să construiască zidul de la frontiera cu Mexicul.

Aşa că l-a declarat "urgenţa naţională", pentru a obţine finanţarea construcţiei pentru care va lua de la buget 8 miliarde de dolari.

Preşedintele Trump a încheiat, astfel, o dispută pe cât de îndelungată, pe atât de aprigă cu Congresul, asupra uneia dintre principalele promisiuni din campania să electorală: construcţia zidului care, crede Trump, va opri imigraţia şi traficul de droguri de la frontiera cu Mexicul.

Iniţial, Trump a cerut 5.7 miliarde de dolari Congresului. După mai bine de o lună de blocaj administrativ, urmată de săptămâni de negocieri complicate, a primit aproape 1,4 miliarde, incluşi în bugetul adoptat joi noapte de legislativ.

Banii nu ajung însă pentru proiectul lui Donald Trump, care a hotărât să declare starea de urgenţă pentru a lua fonduri suplimentare din bugetele Pentagonului şi de la departamentul trezoreriei.

Decizia nu este chiar o surpriză. Preşedintele a dat de înţeles în mai multe rânduri că va recurge la această strategie.

Este de aşteptat ca democraţii să atace în justiţie decizia preşedintelui, pe care o numesc un abuz de putere. Până acum, astfel de hotărâri vizau în marea lor majoritate crize politice externe şi aveau legătură cu terorismul sau nerespectarea drepturilor omului.

Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanților: ”Nu este o urgenţă. Ce se întâmplă la graniţă este o provocare umanitară. ”

Mulţi se tem că decizia lui Trump creează un precedent periculos.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO