Donald Trump acceptă că tranziţia către administraţia Biden poate începe, dar nu recunoaşte înfrângerea

Ultima actualizare: 24-11-2020 14:01
Donald Trump acceptă că tranziţia către admini...
Donald Trump acceptă că tranziţia către admini...

Blocajul electoral din Statele Unite pare să ia sfârșit.

Administrația Trump a dat undă verde procesului de tranziție către echipa președintelui ales Joe Biden.

Agenția, care se ocupă de transferul de putere, l-a înștiințat oficial pe Biden că îl consideră câștigătorul „aparent" al alegerilor prezidențiale.

La scurt timp după apariția în presă a documentului, președintele în funcție, Donald Trump, a anunțat pe Twitter că și-a mandatat echipa să coopereze pe tema tranziției. A precizat însă că nu va renunța la lupta menită să întoarcă rezultatul votului.

Anunțul lui Trump vine în aceeași zi în care două state cheie, Michigan și Georgia, au anunțat că Biden a câștigat alegerile, chiar și după renumărarea voturilor. Joe Biden are acum cale liberă către învestirea în funcție, programată pentru 20 ianuarie.

Președintele ales Joe Biden a anunţat nume noi din viitoarele sale echipe pentru politică externă şi securitate naţională.

Alejandro Mayorkas, numit la conducerea Departamentului de Securitate Internă, va fi primul latino-american în această funcţie cheie. Avril Haines devine prima femeie director peste Serviciile de Informaţii Interne. Echipa de tranziţie a confirmat, de asemenea, că Antony Blinken va fi noul şef al diplomaţiei americane.

Un fost secretar de stat în administrațiile trecute, John Kerry, a primit rolul coordonării politicilor care au efecte asupra schimbărilor climatice.

Şi finanţele americane vor fi conduse în premieră de o femeie: Janet Yellen, fostă preşedintă a Băncii Naţionale, va avea misiunea de a conduce răspunsul administraţiei Biden la criza economică provocată de pandemia de coronavirus.

Între timp, de la Cartierul General provizoriu, din Delaware, președintele ales și vicepreședintele ales Kamala Harris au avut o videoconferință virtuală cu primarii.

Joe Biden, președinte ales: „Nu contează că sunt oraşe „albastre" sau „roşii". Cu toate sunt oraşe americane, comunităţi americane. Meritaţi sprijinul deplin al preşedintelui american şi vi-l promit. Fiecare primar merită un preşedinte care să-i fie un veritabil partener. Nu putem reuşi fără voi.”

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO