Doi soți au murit după ce au mâncat pește-balon, marea delicatesă din Asia
Doi bătrâni, soț și soție, au murit după ce au cumpărat pește-balon otrăvitor de la un pescar din Malaezia.
În după-amiaza zilei de 25 martie, Lim Siew Guan a prăjit peștele, iar la scurt timp după ce a mâncat a început să aibă „dificultăți de respirație și frisoane”, au declarat autoritățile.
O oră mai târziu, soțul ei, Ng Chuan Sing, a început și el să prezinte simptome similare, informează CNN.
Cei doi bătrâni au fost transportați de urgență la spital. Ei au fost internați la secția de terapie intensivă. La ora locală 19:00, femeia a fost declarată decedată.
În schimb, Ng Chuan Sing a zăcut în comă timp de opt zile, dar starea lui s-a agravat. În cele din urmp, bătrânul a murit sâmbătă dimineața, a spus fiica cuplului, Ng Ai Lee.
Aceasta a cerut responsabilitate pentru moartea părinților ei și pentru legi mai stricte în Malaezia, unde cel puțin 30 de specii de pește-balon se găsesc în mod obișnuit în apele din jur.
„Cei responsabili de moartea lor ar trebui să fie trași la răspundere conform legii și sper că autoritățile vor accelera investigațiile”, a declarat Ng Ai Lee.
Legea malaeziană interzice vânzarea de alimente otrăvitoare și dăunătoare, cum ar fi carnea de pește-balon, iar infracțiunea este pasibilă de o amendă de 2.300 de dolari sau de o pedeapsă cu închisoarea de până la doi ani.
În ciuda pericolelor, peștele-balon otrăvitor este vândut în multe piețe din Malaezia, au declarat experții. „Este considerat exotic și tinde să atragă consumatorii”, a afirmat Aileen Tan, biolog marin și director la Centrul de Studii Marine și de Coastă al Universiti Sains Malaysia.
„Odată ce peștii-balon au fost curățați și vânduți ca felii, este aproape imposibil pentru consumatori să știe ce tip de pește au cumpărat”, a avertizat Tan, care a adăugat: „În ceea ce privește vânzătorii, este discutabil dacă sunt conștienți (de riscuri)”.
O delicatesă foarte populară, dar mortală
Denumit „fugu”, termenul japonez pentru peștele-balon, carnea acestuia este apreciată ca o delicatesă foarte scumpă, deși conține o otravă mortală.
Organele peștelui, precum și pielea, sângele și oasele, conțin concentrații ridicate de o otravă mortală cunoscută sub numele de tetrodotoxină. Ingerarea poate provoca rapid furnicături în jurul gurii și amețeli, care pot fi urmate de convulsii, paralizie respiratorie și moarte, spun medicii.
Peștele-balon este cel mai des întâlnit în restaurantele de lux din Tokyo, dar el a devenit popular și în țări precum Coreea de Sud sau Singapore.