Din cauza Rusiei, pentru prima data in 20 de ani, concursul national de alpinism al Ucrainei are loc in alta tara: Romania

Ultima actualizare: 25-10-2014 06:54

Anexarea Crimeei de catre Rusia si razboiul din Ucraina cu separatistii i-au adus pe ucraineni in Romania. Mai exact, pe cei mai buni 30 de alpinisti, care si-au mutat campionatul national de escalada la mica altitudine in muntii Bucegi.

Au ales teritoriul nostru, dupa ce iarna trecuta au participat la cupa mondiala de escalada pe gheata de la Busteni. S-au aratat multumiti de conditiile de la noi, de varietatea traseelor, dar si de ospitalitatea romanilor.

Concursul national de alpinism din Ucraina are o traditie de 20 de ani, iar anul acesta e pentru prima oara cand este organizat in alta tara. In Bucegi, sportivii au la dispozitie, pe langa cazare, si baze de antrenament. Tabara este in Busteni, de unde concurentii urca pana la doua mii de metri altitudine, ca sa ajunga la traseele de alpinism.

Valentin Symonenko, preşedintele Federaţiei de Alpinism şi Escaladă din Ucraina: "Am descoperit Busteniul acum doi ani cand doi reprezentanti ai Federatiei Ucrainei de Alpinism si Escalada au venit sa participe la campionatul mondial de catarare pe gheata si atunci impresiile au fost placute. Pana acum noi am desfasurat intrecerile in Pamir, in Crimeea."

Dar, din cauza anexarii Crimeei de catre rusi si a razboiului din tara lor, ucrainenii au fost nevoiti sa mute evenimentul in Romania.

Cezar Manea, secretar al Clubului Alpin Român: "In primul rand - distanta. Suntem aproape de Ucraina si varietatea este destul de mare pentru ce doresc dansii, ce i-a convins cel mai mult este frumusetea patriei, a muntilor."

La competitie participa 30 de alpinisti. Acestia sunt impartiti in sapte echipe si au la dispozitie 22 de trasee.

Alexander Verba, arbitru principal: "Sunt trasee pe stanca si au un grad de dificultate destul de ridicat, astfel incat sportivii nostri au ales si gradul 5 sau 6 si le place pentru ca este un grad de dificultate care ii solicita."

Concursul se va incheia miercuri la pranz. Si anul viitor, campionatul national de escalada al Ucrainei se va desfasura tot la noi in tara.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO