Dezvaluiri compromitatoare: "Libia a acceptat sa finanteze campania lui Nicolas Sarkozy in 2007"


Ultimul update: Miercuri 24 Octombrie 2012 18:03
Data publicarii: Duminica 29 Aprilie 2012 09:18
Categorie: Stiri externe
Nicolas Sarkozy si Muammar Ghaddafi

Site-ul de stiri francez Mediapart a publicat un document semnat de un fost demnitar libian care afirma ca regimul lui Muammar Ghaddafi a acceptat in 2006 sa finanteze cu "50 de milioane de euro" campania prezidentiala a lui Nicolas Sarkozy din 2007.

In acest document scris in araba, Moussa Koussa, fostul sef al serviciilor de informatii externe din Libia, mentioneaza "un acord de principiu" pentru a "sprijini campania electorala a candidatului la alegerile prezidentiale Nicolas Sarkozy cu o suma in valoare de 50 de milioane de euro". La 12 martie, Sarkozy a calificat drept "ridicola" o eventuala finantare a campaniei sale prezidentiale din 2007 de catre Muammar Ghaddafi.

In aceasta nota, inconjurata de un cadru verde, redactata in araba si tradusa de Mediapart, Koussa confirma un "acord de principiu" pe tema "instructiunilor emise de biroul de legatura al comitetului popular general privind aprobarea sustinerii campaniei electorale a candidatului la alegerile prezidentiale Nicolas Sarkozy, cu o suma in valoare de 50 de milioane de euro".

Koussa a fost ministru de Externe in regimul lui Muammar Ghaddafi, dupa care a fugit in Europa.

El a adaugat ca acest acord a fost incheiat in urma unui "proces-verbal al reuniunii din 6/10/2006, la care au participat din partea noastra directorul serviciilor de informatii libiene (Abdallah Senoussi, n.red.) si presedintele Fondului libian de investitii africane (Bashir Saleh, n.red.), iar din partea franceza Brice Hortefeux si Ziad Takieddine".

Prieten apropiat al lui Nicolas Sarkozy, Hortefeux a fost ministru din 2007 pana in 2011, detinand in special portofoliul Internelor.

Avocatul omului de afaceri franco-libanez Ziad Takieddine, citat de Mediapart, a afirmat ca clientul sau "nu s-a prezentat la reuniunea indicata in document" dar ca el "cred ca acest document este credibil, avand in vedere data si persoanele care apar".

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO