Dezastrul din urma coșmarului kazah. Cum arată acum străzile din Almatî. GALERIE FOTO și VIDEO

Ultima actualizare: 08-01-2022 12:51
Almatî strazi cladiri - 4
Getty

Kazahstanul se confruntă de câteva zile cu proteste izbucnite după scumpirea gazelor lichefiate. Totul s-a transformat în scurt timp într-o revoltă, soldată cu zeci de morți, mii de răniți și mii de arestați.

Străzile din Almatî arată ca după război și nu este nicio exagerare, având în vedere că au fost câteva zile în care s-a tras încontinuu, iar protestatarii au incendiat tot ce le-a ieșit în cale.

Mai mult, vineri, preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a declarat că a autorizat forţele de poliţie să deschidă focul ''fără avertisment'' împotriva ''teroriştilor''.

''20.000 de bandiţi'' - cu ''un plan clar'' şi cu ''un nivel înalt de pregătire de luptă'' - au atacat capitala economică Almatî, a spus el, citat de Agerpres.

Mai mult, preşedintele kazah a insistat că ''bandiţii'' care nu se predau ''vor fi distruşi''. El a anunţat crearea unui grup special pentru a-i vâna şi a-i aresta pe ''terorişti''.

Un reprezentant al administraţiei prezidenţiale a declarat, vineri, că ordinea a fost restabilită şi situaţia s-a stabilizat, dar persistă focare de rezistenţă ale participanţilor la revolte în diverse oraşe.

Sâmbătă, autorităţile din Kazahstan l-au reţinut pe Karim Massimov, fostul şef al comitetului de securitate naţională, şi pe alţi câţiva oficiali, sub suspiciunea de trădare, notează Reuters.

Tot sâmbătă, Germania a oprit exporturile de arme către Kazahstan din cauza revoltelor, informează DPA

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO