Deutsche Welle: România şi Bulgaria par că vor rămâne ”copiii problemă ai UE”

ue
Getty

România şi Bulgaria, care nu pierd nicio ocazie să se prezinte drept state UE stabile şi sigure, fac presiuni să fie primite în zona Schengen, dar se pare că vor rămâne ”copiii problemă ai Uniunii Europene”, scrie Deutsche Welle, citat de news.ro.

Ministrul bulgar de Externe Ekaterina Zaharieva a îndemnat din nou UE să-şi extindă frontiera zonei de liberă circulaţie Schengen.

Într-un interviu acordat recent cotidianului german Die Welt, ea nu a îndemnat doar la ridicarea controalelor temporare la frontiere în Uniune, ci a cerut ca ţara sa şi România să fie primite în Schengen până la sfârşitul anului.

Propunerea şefei diplomaţiei bulgare are o oarecare greutate politică, în contextul în care Bulgaria deţine preşedinţia semestrială a Consiliului european, însă iniţiativa nu este deloc nouă.

Politicieni români şi bulgari cer aderarea la Schengen regulat, încă de la aderarea celor două ţări la UE, la 1 ianuarie 2007, însă de fiecare dată cererile le-au fost respinse din cauza unor deficienţe în domeniul statului de drept şi luptei împotriva corupţiei.

Citește și
Serghei Lavrov
Ministrul de externe rus acuză NATO și UE de propagandă antirusească
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Deşi Comisia Europeană (CE) consideră că ambele state UE îndeplinesc criteriile ”tehnice”, un număr de state UE cu Franţa şi Germania în frunte şi-au exprimat rezervele. Iar unii critici consideră că pe bună dreptate, că aderarea ar fi prematură.

MENŢINEREA CONTROALELOR

Ministrul bavarez de Interne Joachim Herrmann, unul dintre cei mai sceptici critici, aprecia într-un interviu recent că ar fi de dorit ca România şi Bulgaria să adere la Schengen pe termen lung, însă a subliniat că este necesar ca securitatea cetăţenilor germani să nu fie periclitată.

În opinia sa, ameninţarea ”corupţiei extinse şi problemele masive cu crima organizată” aferente României şi Bulgariei este pur şi simplu prea mare.

El a notat totodată că ar fi imposibilă o justificare a reintroducerii controalelor la frontiera germano-austriacă în paralel cu o ridicare a controalelor la frontierele română şi bulgară cu Schengen, înaintea garantării protecţiei frontierelor externe ale Uniunii.

Înaintea alegerilor legislative din septembrie, Angela Merkel şi-a exprimat susţinerea faţă de aderarea tuturor statelor membre UE la Schengen.

Merkel a catalogat propunerea preşedintelui CE Jean-Claude Juncker de admitere cât mai rapid posibilă a Românieii şi Bulgariei în Schengen drept o ”abordare rezonabilă”.

Însă ea a îndemnat în acelaşi timp la prelungirea controalelor la frontiera Germaniei, evocând o lipsă de protecţie la frontierele externe.

”Atât timp cât protecţia la frontiera externă nu va funcţiona aşa cum avem în vedere, este absolut să existe controale la puncte critice de pe frontiere interne”, sublinia Merkel într-un interviu.

JUNCKER DĂ ÎNAPOI ÎN PRIVINŢA ROMÂNIEI

Juncker a devenit mai rezervat în îndemnurile sale cu privire la aderarea la Schengen, cel puţin în privinţa României.

El a declarat recent la Bruxelles că România a făcut paşi mari în privinţa statului de drept, însă a adăugat că CE nu va accepta noi evoluţii, referindu-se la încercările PSD de a slăbi independenţa sistemului judiciar şi de a reduce eforturile în lupta împotriva corupţiei.

El a spus că dacă România nu-şi revizuieşte reformele, acest lucru va afecta discuţiile cu privire la aderarea sa la Schengen.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Ucraina pierde banii de la UE pentru construirea și modernizarea granițelor
Ucraina pierde banii de la UE pentru construirea și modernizarea granițelor

Uniunea Europeană va opri programul privind finanțarea construirii și modernizării punctelor de trecere a frontierei ucrainene.

Ministrul de externe rus acuză NATO și UE de propagandă antirusească
Ministrul de externe rus acuză NATO și UE de propagandă antirusească

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat NATO, SUA şi Uniunea Europeană de propagandă antirusească, ceea ce a dus la "paralizie" în contactele reciproce şi a cerut Occidentului să arate mai mult respect faţă de Rusia.

Parlamentul European elimină ora de vară. Decizia, luată cu majoritate de voturi
Parlamentul European elimină ora de vară. Decizia, luată cu majoritate de voturi

Uniunea Europeană a decis, prin majoritatea voturilor deputaților, ca anul să nu mai fie împărțit în ora de iarnă și ora de vară.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.