Demisii la nivel înalt, după ce susținătorii lui Donald Trump au asaltat Congresul SUA

×
Codul embed a fost copiat

Consilierul adjunct pentru securitate naţională Matt Pottinger, o figură de marcă în politica administraţiei Trump faţă de China, şi-a dat demisia miercuri, informează Reuters.

El a fost urmat de Ryan Tully, şeful pentru afaceri europene şi ruse în cadrul Consiliul Naţional de Securitate.

De asemenea, asistentul adjunct al secretarului Departamentul de Comerţ, John Costello, şi-a anunţat joi plecarea într-un tweet în care a scris: "Evenimentele de ieri au fost un atac fără precedent asupra esenţei însăşi a democraţiei noastre - incitate de un preşedinte în funcţie".

Totodată, mai mulţi oficiali americani au cerut invocarea celui de-al 25-lea Amendament al Constituției Statelor Unite pentru a-l înlătura pe președintele Donald Trump din funcție imediat.

Este posibil, conform informaţiile furnizate de unii oficiali, să urmeze alte demisii în cadrul Consiliului Naţional de Securitate. Această instituţie coordonează politica externă a SUA şi menţine contacte strânse cu guvernele altor ţări, iar plecarea unor persoane din funcţii importante ar putea ridica întrebări cu privire la securitatea naţională pe măsură ce se instalează noua administraţie Biden.

Citește și
CTP
CTP, după ce Capitoliul SUA a fost luat cu asalt de susținătorii lui Trump: "Președintele a practicat terorism de stat"
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Consilierul pentru securitate naţională Robert O'Brien nu intenţionează să plece, conform informaţiilor furnizate de un oficial, deşi O'Brien a luat în considerare această opţiune."O echipă puternică de securitate naţională rămâne funcţională la Departamentul de Stat, Departamentul Apărării, Trezorerie, comunitatea de informaţii şi Consiliul Naţional de Securitate", a spus oficialul.

Confirmând plecarea lui Pottinger, O'Brien a scris pe Twitter: "Munca sa a dus la o mare conştientizare în ţara noastră şi în întreaga lume cu privire la pericolul pe care îl prezintă Partidul Comunist Chinez".

Secretarul american al Transporturilor, Elaine Chao, şi-a anunţat joi demisia, invocând 'îngrijorarea' faţă de violenţele de la Capitoliu comise miercuri de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump. Chao este primul membru al cabinetului Trump care şi-a anunţat demisia după aceste violenţe.

Şeful poliţiei Capitoliului, Steven Sund, şi-a anunţat demisia

 

Şeful poliţiei Capitoliului, Steven Sund, a anunţat joi că va demisiona începând cu 16 ianuarie, conform unei scrisori citate de instituţiile de presă americane, la o zi după ce susţinătorii preşedintelui Donald Trump au atacat clădirea ce găzduieşte Senatul şi Camera Reprezentanţilor, transmite vineri Reuters.

Demisia lui Steven Sund a fost cerută de preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, după ce forţele federale responsabile cu protejarea Congresului nu au reuşit să îi împiedice pe susţinătorii violenţi ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump să atace clădirea Capitoliului.

Preşedintele Trump condamnă violenţele şi promite o tranziţie liniştită a puterii

 

După o zi de haos care a zguduit America, preşedintele în exerciţiu Donald Trump, acuzat de preşedintele ales Joe Biden că a subminat democraţia, a lansat joi un apel - rar - la "reconciliere", condamnând un "atac odios" asupra Capitoliului, informează AFP.

Într-o înregistrare video ce marchează o schimbare clară de ton, preşedintele republican s-a declarat "scandalizat de violenţa" creată de câteva sute de susţinători ai săi care au invadat miercuri sediul Congresului.

"Tocmai am trăit alegeri intense şi emoţiile sunt puternice", dar "trebuie să ne calmăm" a adăugat el, deşi în ultimele două luni Donald Trump a aţâţat spiritele inflamate, susţinând teorii ale conspiraţiei.

"Mă voi concentra acum pe o tranziţie ordonată şi liniştită a puterii", a asigurat Trump în acest mesaj foarte aproape de un discurs de recunoaştere a înfrângerii sale în alegeri, fără totuşi să o spună în mod explicit.

Şeful Pentagonului afirmă că violenţele sunt ''condamnabile''

 

Şeful interimar al Pentagonului, Chris Miller, a condamnat joi violenţele comise asupra Capitoliului, la mai mult de 24 de ore după ce susţinătorii preşedintelui republican Donald Trump au asaltat clădirea într-un atac asupra democraţiei americane, informează Reuters.

"Violenţa de ieri de la Capitoliu a fost condamnabilă şi contrară principiilor Constituţiei Statelor Unite", a spus Miller într-un comunicat.

"Poate că Republica noastră a fost perturbată ieri, dar hotărârea legislatorilor noştri de a gestiona treburile oamenilor nu s-a clătinat", a spus Miller, adăugând că Pentagonul va desfăşura o tranziţie paşnică a puterii la preşedintele ales, democratul Joe Biden, pe 20 ianuarie.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Cântărețul pe care mulți l-au confundat cu
Cântărețul pe care mulți l-au confundat cu "vikingul" de la Capitoliu. "Nu m-am aflat printre toţi acei nebuni"

Solistul formaţiei britanice Jamiroquai, Jay Kay, a fost nevoit joi să dea explicații pe Twitter după ce mulți au crezut că el este personajul care a intrat în clădirea Capitoliului purtând o căciulă de blană și coarne, transmite AFP.

CTP, după ce Capitoliul SUA a fost luat cu asalt de susținătorii lui Trump:
CTP, după ce Capitoliul SUA a fost luat cu asalt de susținătorii lui Trump: "Președintele a practicat terorism de stat"

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a vorbit cu jurnalista Oana Andoni, în ediția de joi a Știrilor ProTv, despre incidentele petrecute miercuri la Capitoliul Statelor Unite, în care susținătorii lui Donald Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului.

Conturile de Facebook și Instagram ale lui Donald Trump au fost blocate „pe termen nedeterminat”
Conturile de Facebook și Instagram ale lui Donald Trump au fost blocate „pe termen nedeterminat”

Conturile de Facebook și Instagram ale lui Donald Trump au fost blocate „pe termen nedeterminat”, cel puțin până când Joe Biden îl va înlocui ca președinte al SUA, pe 20 ianuarie, a anunțat Mark Zuckerberg.

Pe unde au reușit să intre manifestanții în Congresul SUA. Poliția a fost nepregătită
Pe unde au reușit să intre manifestanții în Congresul SUA. Poliția a fost nepregătită

Un eșec major al celor responsabili de securitatea clădirilor guvernamentale. Așa a fost catalogat de analiști asaltul manifestanților furioși asupra Congresului american.

George W. Bush compară SUA cu o țară bananieră.
George W. Bush compară SUA cu o țară bananieră. "O privelişte dezgustătoare"

Fostul preşedinte republican George W. Bush a condamnat "insurecţia" de miercuri de la Capitoliu, spunând că este demnă de o "republică bananieră", relatează AFP şi Reuters.

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei
Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei

Răsturnare de situație în dosarul în care Vlad Pascu, tânărul care a provocat, vara trecută, accidentul de pe litoral, este judecat pentru omor din culpă.