Declaraţia emoţionantă a româncei care a devenit ministrul Sporturilor în Franţa

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Fosta înotătoare de origine română Roxana Mărăcineanu a preluat funcţia de ministru al sporturilor in guvernul de la Paris.

În scurtul discurs pe care l-a ţinut, ea le-a mulţumit părinţilor ei că i-au permis să trăiască liber, emigrând în Franţa în 1984.

Campioană mondiala la natație, în 1998, Roxana spune că are dublă cetăţenie şi încă este cu inima împărţită între România şi Franţa.

Născută pe 7 mai 1975 în România, Roxana a ajuns în Franţa la sfârşitul anului 1984, împreună cu părinţii şi fratele ei. Au cerut azil politic şi, după cum a povestit ea într-un interviu pentru presă franceza, au dormit în maşină în primele nopţi. Dar au pornit cu încredere în această aventură, iar fiica lor a ţinut să le mulţumească în discursul ţinut la preluarea mandatului.

Roxana Mărăcineanu: ”Nu există mod mai frumos de a răsplăti Franţa pentru ceea ce mi-a dat de când am ajuns aici, în 1984, la vârsta de nouă ani, din România. Părinţii mei aveau atunci vârsta pe care o am eu azi, nu vorbeau deloc franceză şi nu cunoşteau pe nimeni aici. Le mulţumesc că ne-au permis, mie şi fratelui meu, să ne trăim viaţa în mod liber.”

Roxana s-a remarcat prin talentul la înot, iar peste ani, în 1998, avea să fie prima reprezentantă a Franței care a devenit campioană mondială la natație. Doi ani mai târziu, a câștigat medalia de argint la Olimpiada de la Sydney, învinsă de românca Diana Mocanu. S-a retras din sport în 2004, devenind consultantă pentru radioul şi televiziunea franceză. A intrat în politică în 2010, fiind aleasă consilier regional în Île-de-France, pe o listă afiliată Partidului Socialist. A făcut-o însă cu reticenţă.

"Am primit deja numeroase solicitări pe tot parcursul carierei mele, mai ales din partea dreptei. Am refuzat mereu. Nu doream să fiu o mascotă care să fie scoasă în faţă. Este extrem de dezagreabil".

Roxana este căsătorită cu jurnalistul Franck Ballanger şi au împreună trei copii cu vârste între nouă şi doi ani.

În funcţia de ministru al sportului, va avea o misiune importantă: pregătirea Jocurilor Olimpice din 2024, care vor fi găzduite de Franţa.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO