Decizie istorica a Curtii Supreme din SUA asupra dreptului de a face avort. Subiectul divizeaza tara in plina campanie

Ultima actualizare: 01-07-2016 01:00
curte suprema - getty

Curtea Suprema a Statelor Unite a reconfirmat luni cu fermitate dreptul femeilor de a face avort, un subiect delicat care divizeaza tara in plin an electoral, relateaza AFP.

Aceasta decizie majora, adoptata cu o majoritate de cinci contra trei judecatori, este o victorie rasunatoare pentru milioane de femei si pentru toti activistii in favoarea intreruperii voluntare de sarcina.

Este de asemenea un pas inapoi pentru tabara “Pro Life”, puternicii opozanti ai avortului in America, ce a impus mai multe restrictii privind intreruperea de sarcina in numeroase state conservatoare din tara.

In aceasta speta, inalta instanta a declarat ilegala o lege din 2013 din Texas care le impunea clinicilor care practicau avorturile sa detina un set chirurgical demn de un mediu spitalicesc.

Legea ii obliga de asemenea pe medicii care faceau avort sa dispuna de un drept de admisie a pacientelor lor intr-un spital local.

Autorii acestei legi au oferit ca justificare nevoia de a proteja sanatatea femeilor, afirmand ca lucreaza la minimalizarea riscurilor sanitare.

Insa, pentru aparatorii intreruperilor de sarcina, ar fi vorba de un pretext fals, adevaratul obiectiv urmarit de legislatorii republicani locali inscriindu-se in cele patru decenii de asalturi repetate impotriva “Roe v. Wade”, decizie istorica a Curtii Supreme care a legalizat avortul in SUA in 1973.

De fapt, aceste reguli draconice au fortat in doi ani inchiderea a zeci de centre de avort in Texas.

Decizia de luni a Curtii Supreme depaseste cu mult frontierele texane deoarece a face avort in SUA este, de fapt, tot mai complicat pentru milioane de femei.

Cei patru judecatori progresisti ai Inaltei Curti au votat, evident, impotriva legislatiei din Texas, la care s-a adaugat judecatorul conservator moderat Anthony Kennedy.

Curtea Suprema are din februarie doar opt judecatori, si nu noua, in urma decesului magistratului conservator Antonin Scalia
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO