Decizie fara precedent a Papei Francisc. Statul care a fost "invadat" de Vatican din cauza prezervativelor
Dupa 900 de ani de istorie, Ordinul de Malta a ramas brusc fara suveranitate in urma unei decizii a Papei.
Marele maestru al Ordinului de Malta, Matthew Festing, a acceptat sa demisioneze, la solicitarea Papei Francisc, a indicat miercuri organizatia, transmite AFP. Decizia survine la o luna dupa o disputa inedita intre cei doi. "Marele maestru a fost primit marti de Papa Francisc, care i-a cerut sa demisioneze. Marele maestru a acceptat", a precizat o purtatoare de cuvant.
Ordinul de Malta - una din cele mai vechi institutii crestine si stat fara teritoriu - a refuzat categoric, in numele suveranitatii de care se bucura, sa accepte o ancheta interna ordonata de papa Francisc. Marele maestru a mers pana la a contesta selectia anchetatorilor, obligand Vaticanul sa reactioneze.
„In termenii dreptului international, Sfantul Scaun a anexat o alta entitate suverana”, afirma dr. Edward Condon, expert in dreptul canonic. Surse din Ordinul de Malta spun ca e practic „o invazie” care a pus capat suveranitatii Ordinului, dupa 900 de ani.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Disputa a inceput dupa plecarea fortata, la 6 decembrie 2016, a numarului 3 al Ordinului, Albrecht von Boeselager, un german aflat in acest post din 2014. La 21 decembrie, papa Francisc a numit o comisie de ancheta formata din cinci membri pentru a clarifica lucrurile. Surse apropiate afirma ca este vorba in mare parte de o lupta politica, declansata in momentul in care fratele Albrecht von Boeselager a fost numit in consiliul de administratie al Bancii Vaticanului (IOR), in plin proces de "curatenie" dupa scandalurile din ultimii ani. Plecarea sa a fost anuntata in prezenta cardinalului american Raymond Burke, reprezentant al papei in conducerea Ordinului, un ultraconservator plasat in acest post onorific pentru a fi indepartat din guvernul Vaticanului si care il sfideaza deschis pe suveranul pontif in problema divorturilor.
Media catolice au explicat plecarea fortata a lui Boeselager si prin oprirea de catre acesta a unei actiuni de impartire de prezervative de catre angajati ai unui dispensar al Ordinului de Malta din Myanmar, destinate populatiilor cu risc cum sunt prostituatele. Folosirea prezervativelor continua sa reprezinte un subiect tabu in randurile Bisericii catolice. Ordinul de Malta, care-si are originea pe vremea cruciadelor, a fost fondat la Ierusalim in 1048 cu scopul de a oferi asistenta medicala bolnavilor, a fost recunoscut de papa in 1113. In prezent este activ in 120 de tari si administreaza spitale si policlinici, avand 13.500 de membri si 100.000 de angajati sau voluntari. Britanicul Matthew Festing, numit in principiu pe viata, mai trebuie sa-si convoace Consiliul suveran pentru a-i aproba oficial demisia.
Sursa: Agerpres
Etichete: ancheta, demisie, papa francisc, vatican,
Dată publicare:
26-01-2017 18:03