De ce s-a prabusit avionul TransAsia. Pilotii aeronavei ar fi oprit din greseala al doilea motor

Ultima actualizare: 09-02-2015 07:01

Ambele motoare ale avionului prabusit miercuri in raul Keelung, din Taipei, au cedat la scurt timp dupa decolare. Acesta este rezultatul investigatiei asupra cauzelor tragediei in care au pierit cel putin 35 de persoane.

Aceasta concluzie este sustinuta si de ultimul mesaj al pilotului catre turnul de control al aeroportului: "Ajutor, ajutor, a cedat motorul". De altfel, expertii care au analizat filmarea cu avionul in plina cadere spun ca elicele nu se invarteau deloc in acele momente, anunta Sky News.

"Motorul drept s-a oprit si a pornit alarma in cabina pilotilor. Motorul stang a fost oprit de la comenzi pentru a se incerca repornirea, dar nu s-a mai putut", a declarat Thomas Wang, directorul Consiliului de Securitate Aviatica.

Motoarele avionului ATR 71-600 au cedat imediat dupa decolare. Aeronava cu 58 de persoane la bord a zburat timp de trei minute, dupa care a intrat in picaj. A lovit un pod si a atins cu aripa un taxi, dupa care s-a prabusit in raul Keelung.

Anchetatorii urmeaza sa afle de unde a provenit defectiunea si daca si alte avioane ATR pun in pericol viata pasagerilor.

Pilotul si copilotul avionului, ambii morti in accident, sunt ridicati la rang de eroi. Doar indemanarea lor a facut ca aeronava sa nu se prabuseasca peste cladirile din Taipei, pe care le-a evitat in ultimele secunde.

Pana acum, autoritatile au anuntat ca incidentul s-a soldat cu moartea a 35 de persoane, in timp ce 8 sunt date disparute. Cinsprezece pasageri au reusit sa scape usor vatamati din tragedia de miercuri.

O alta teorie: pilotii avionului TransAsia au oprit din greseala al doilea motor

Unul dintre motoarele avionului TransAsia prabusit in Taiwan s-a defectat imediat dupa decolare, dar celalalt motor a fost oprit din greseala de piloti, probabil in timp ce incercau sa remedieze avaria, afirma Thomas Wang, presedintele Autoritatii aeronautice taiwaneze, citat de ABC News.

Potrivit oficialului aeronautic, unul dintre motoarele cu elice ale avionului s-a oprit la un minut dupa decolare. Anchetatorii cred ca motorul avionului de tip ATR 72 functiona, insa la o putere necorespunzatoare, din cauza scaderii presiunii uleiului. Imediat dupa defectarea motorului din dreapta, pilotii au oprit, din greseala, si celalalt motor.

"Vom analiza cum s-a ajuns la acesta situatie", a precizat Thomas Wang. Este posibil ca pilotii sa fi oprit din greseala motorul stang al avionului in incercarea de repornire a motorului drept, cel care se defectase.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO