Danemarca: Cetățenii care se vaccinează anti-Covid vor avea un pașaport digital

04-02-2021 08:31


Danemarca pune în practică ideea dezvoltării unui paşaport de vaccinare anti-Covid.

Documentul este deja în lucru, iar guvernul de la Copenhaga a anunţat că în maximum 4 luni va fi gata.

De la sfârşitul lunii februarie, pe platforma online pe care se află datele lor medicale personale, danezii vor putea consulta informaţii cu privire la vaccinare.

Pașaportul va fi emis în format digital, putând fi astfel disponibil pe telefonul mobil. Autorităţile spun că au dat curs acestei idei, în speranţa că va ajuta la o redeschidere graduală a societăţii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii repinge însă ideea folosirii acestor paşapoarte de vaccinare, că o condiţie pentru a vizita unele ţări străine. Comisia Europeană încă analizează această opţiune.

Marți, Estonia a anunţat că va permite accesul în ţară doar celor care fac dovada vaccinării anti-COVID, pentru a evita carantina.

„Va fi ca un paşaport suplimentar pe care o persoană îl va avea salvat în telefonul său mobil şi care va dovedi că persoana respectivă a fost vaccinată. Ca ţară, trebuie să ştim să profităm de avantajele digitale pe care le avem. Putem fi primii din lume care să-l avem'', a declarat într-o conferinţă de presă ministrul de finanţe interimar Morten Bodskov, care a adăugat că, odată ce soluţia digitală va fi gata, va trebui să se discute cum anume poate fi folosit acest paşaport, ceea ce va depinde şi de situaţia epidemiologică din ţară.

„Folosind progresele digitale disponibile putem permite călătoriile şi participarea la viaţa culturală în Danemarca. Ne vom bucura mulţi ani de paşaport'', a declarat în aceeaşi conferinţă de presă directorul general al patronatului, Lars Sandahl Sorensen.

Autorităţile sanitare daneze au informat încă de acum o lună că pregătesc un paşaport pentru persoanele vaccinate, iniţiativă care a declanşat proteste în rândul unor partide, care consideră că ar putea provoca o divizare socială şi marginalizarea grupurilor de cetăţeni care nu au primit vaccinul.


VIDEO PROTVPLUS.RO