Cutremur cu magnitudinea 6,8 in Japonia. Risc moderat de tsunami

14-03-2012 11:36

Japonia

Japonia a avertizat miercuri cu privire la riscul unui tsunami de 50 de centimetri pe coasta de nord-est, in urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,8 produs in Oceanul Pacific.

Agentia meteorologica japoneza a afirmat ca epicentrul cutremurului a fost localizat la 210 kilometri de coastele din Hokkaido (extrema nordica), la o adancime de numai zece kilometri.

Agentia a avertizat cu privire la riscul unui tsunami cu inaltimea de maximum 50 de centimetri, care poate atinge coastele prefecturilor Aomori, Iwate (nord-est) si Hokkaido.

Agentia de presa Jiji a precizat ca autoritatile din Aomori si Iwate au sfatuit locuitorii mai multor localitati situate pe malul marii sa mearga in locuri sigure.

Postul public de televiziune NHK a precizat ca nici o anomalie nu a fost detectata la cele doua centrale nucleare situate cel mai aproape de epicentru, la Onagawa (prefectura Miyagi) si la Higashidori (prafectura Aomori).

Cele patru reactoare ale acestor centrale nu erau in functiune in momentul seismului, la fel ca marea majoritate a unitatilor nucleare din tara, la un an dupa accidentul nuclear de la centrala Fukushima, provocat de tsunamiul din 11 martie 2011.

Un val de zece centimetri a atins coastele din Hokkaido, in orasul Erimo, la ora 18.52 (11.52, ora Romaniei), fara a provoca pagube.

Acum un an de zile, pe 11 martie, intreaga lumea se uita inmarmurita la dezastrul care punea stapanire pe Japonia. Un cutremur cu magnitudinea 9, urmat de un tsunami gigant devasta coasta pacifica de nord-est, distrugand orase si sate.

Dezastrul de atunci a lasat in urma lui in jur de 19.000 de morti si disparuti, dar si un accident nuclear la centrala de la Fukushima.

Sursa: AFP

Tags: cutremure,


VIDEO PROTVPLUS.RO