Contestatarii pe Internet ai puterii, urmariti in Belarus inainte de alegerile legislative
Arestarile tinerilor contestatari ai regimului presedintelui belarus Aleksandr Lukasenko, care se exprima pe Internet si retele sociale, s-au multiplicat odata cu apropierea alegerilor legislative de duminica, potrivit militantilor opozitiei.
Astfel, adolescentul Roman Protasevici povesteste ca a fost arestat si batut la sfarsitul lui august de catre politisti imbracati in civil, desi nu apartine niciuneia dintre miscarile de opozitie impotriva carora represiunea a crescut dupa realegerea controversata a lui Lukasenko la sfarsitul lui 2010.
"Politistii m-au lovit la rinichi si la ficat, dupa care am urinat sange timp de trei zile. M-au amenintat ca ma acuza de crime nerezolvate", a declarat pentru AFP adolescentul.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
Protasevici coordoneaza pe reteaua sociala VKontakte doua grupuri contestatare, intre care unul intitulat "Suntem obositi de Lukasenko", ce indeamna la boicotarea legislativelor asa cum au facut-o si alte partide din opozitie.
Roman Protasevici a fost eliberat de politie dupa cateva ore de interogatoriu fiindca este minor: in varsta de 17 ani, este nascut la un an dupa preluarea puterii de catre Lukasenko, in 1994, in aceasta fosta republica sovietica.
Unul dintre amicii sai, Serghei Bespalov, administratorul grupului "Suntem obositi de Lukasenko", a fugit in Polonia si un alt colaborator al site-ului, Oleg Sramuk, si-a incetat activitatea la presiunea politiei.
In afara de Protasevici, autoritatile au retinut si alti tineri in ultimele luni.
"Tinerii, ale caror actiuni se inspira din experienta revolutiilor Primaverii arabei prin intermediul Internetului, sunt considerati pericolul principal de catre regim", explica analistul politic Aleksei Korol.
Majoritatea fostilor adversari ai lui Lukasenko la alegerile prezidentiale din 2010 nu pot sa se prezinte la legislative din cauza condamnarii lor dupa manifestatiile care au urmat scrutinului prezidential.
Unul dintre ei, Nikolai Statkevici, ispaseste acum o pedeapsa de sase ani de inchisoare.
Un alt fost candidat, Andrei Sannikov, condamnat la inchisoare, apoi eliberat, se afla sub tratament medical, dupa ce a fost torturat in inchisoare, si nu se prezinta la legislative.
"Represiunea a constrans unele persoane sa emigreze si altele sa se tina la distanta de gruparile de opozitie", a declarat pentru AFP seful Partidului Civic Unit, Anatoli Lebedko, care, de asemenea, a petrecut cinci luni in detentie.
"Putini oameni se alatura opozitiei. Este consecinta fricii semanate de catre regim in societatea belarusa", a spus el.
Dupa slabirea opozitiei politice traditionale in Belarus, autoritatile au redus la tacere alte voci disidente in tara si au accentuat presiunea impotriva tinerilor militanti activi pe Internet, potrivit expertilor.
Liderului grupului de opozitie Frontul Tineretului, Dmitri Daskevici, in varsta de 31 de ani, condamnat in 2010 la doi ani de inchisoare, i s-a prelungit, in august, pedeapsa cu un an pentru nesupunere fata de autoritatile penitenciare.
"El mai ispaseste aproape jumatate din pedeapsa sa pentru ca a refuzat sa cedeze in fata administratiei, care insista sa-si recunoasca vina", a declarat pentru AFP sotia condamnatului, Nastia Polojanko.
"Situatia in tara s-a schimbat acum. Toti acesti generali ai KGB stiu foarte bine ca militantismul tinerilor poate sa se dovedeasca distrugator pentru regim", apreciaza avocatul si aparatorul drepturilor omului, Valentin Stefanovici.