FOTO. Traiectoria rachetei nord-coreene. Consiliul de securitate al ONU s-a reunit dupa anunt

×
Codul embed a fost copiat

Coreea de Nord a lansat miercuri o racheta pentru a pune pe orbita un satelit civil de observare terestra, potrivit regimului comunist, dar care constituie un nou test de racheta balistica, potrivit comunitatii internationale.

UPDATE: Iata traiectoria parcursa de racheta nord-coreeana. FOTO: Business Insider

Racheta "a fost lansata", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al ministerului, fara alte precizari, scrie Mediafax.

Potrivit unei surse guvernamentale sud-coreene, citata de agentia Yonhap, racheta a fost lansata de la poligonul Sohae, la ora 09.51 (02.51 ora Romanie).

Citește și
Japonia
Japonia este pregatita sa distruga racheta nord-coreeana. SUA mobilizeaza nave antiracheta
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Guvernul japonez a anuntat ca o racheta nord-coreeana a trecut pe deasupra insulei nipone Okinawa la 12 minute dupa ce a fost lansata de Coreea de Nord, iar Tokyo nu a incercat sa o doboare.

"O racheta pe care Coreea de Nord o numeste satelit a fost lansata la ora 09.49 si a trecut pe deasupra Okinawa la 10.01. Nu am lansat niciun interceptor", a explicat biroul premierului.

Ulterior, Coreea de Nord a confirmat, prin intermediul agentiei de presa oficiale nord-coreene KCNA,ca a lansat cu succes o racheta ce a pus pe orbita un satelit civil.

"Lansarea celei de-a doua versiuni a satelitului nostru Kwangmyongsong-3 de la centrul spatial Sohae (...) la 12 decembrie a reusit" si "satelitul a intrat pe orbita asa cum era prevazut", a precizat agentia.

Aceleasi fraze au fost citite la televiziune de o prezentatoare imbracata in costum traditional coreean.

Asezata in fata unui ecran care infatisa drapelul nord-coreean, prezentatoarea a citit comunicatul oficial cu o voce puternica si triumfatoare, in cadrul unui "program special".

Acest tip de programe este rar si rezervat unor ocazii exceptionale cum ar fi anuntul privind moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il in decembrie 2011.

NORAD anunta ca Phenianul "pare" sa fi plasat un obiect pe orbita

Comandamentul nord-american de aparare aeriana (NORAD) a anuntat ca Phenianul pare sa fi reusit, miercuri, sa plaseze pe orbita un obiect, dupa un tir de racheta, despre care Statele Unite au afirmat ca au "luat nota" si "supravegheaza situatia", relateaza AFP.

"Potrivit indiciilor initiale, racheta a lansat un obiect care s-a instalat pe orbita", a declarat NORAD intr-un comunicat.

Reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, dupa tirul de racheta nord-coreean

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite va avea consultari, miercuri dimineata, dupa ce Coreea de Nord a lansat o racheta cu raza lunga de actiune, au anuntat diplomati la ONU, citati de AFP.

"Japonezii si americanii au cerut consultari la Consiliului de Securitate, care vor avea loc miercuri spre sfarsitul diminetii", in jurul orei locale 11.00 (17.00 ora Romaniei), a anuntat un diplomat occidental.

Potrivit lui, convocarea acestei reuniuni extraordinare "lasa sa se intrevada o reactie puternica a Consiliului" fata de acest tir, pe care Seulul, Tokyo si occidentalii il considera un test de racheta balistica.

Un purtator de cuvant al presedintiei marocane a Consiliului de Securitate, Brahim Benmoussa, a confirmat organizarea unor "consultari cu usile inchise", miercuri dimineata, "la solicitarea unei tari membre a Consiliului si a altor doua tari nemembre", neprecizate.

Rezolutiile 1.718 si 1.874 ale ONU interzic Phenianului orice activitate nucleara sau balistica.

Precedentul tir de racheta nord-coreean, din aprilie, s-a soldat cu un esec, racheta explodand in zbor, la scurt timp dupa decolare. Consiliul a reactionat ingreunand sanctiunile impotriva Phenianului.

In pofida opozitiei Chinei, singurul aliat cu greutate al Phenianului, Consiliul a adoptat doua seturi de sanctiuni in 2006 si 2009, dupa fiecare test nuclear, care a fost urmat de tiruri de rachete.

Diplomatii tarilor membre ale Consiliului de Securitate si-au intensificat in ultimele saptamani consultarile pe tema raspunsului ce ar trebui dat unui nou tir de racheta.

Potrivit presei japoneze, Japonia, Statele Unite si Coreea de Sud vor cere Consiliului de Securitate sa ridice sanctiunile impotriva Phenianului la nivelul celor adoptate impotriva Iranului, in special inghetarea averilor din strainatate, pornind de o lista extinsa de institutii financiare, intreprinderi si personalitati nord-coreene.

Statele Unite au "luat nota" si "supravegheaza situatia", a anuntat marti seara un oficial de rang inalt din cadrul administratiei americane, precizanda ca Washingtonul va da publicitatii "mai tarziu"o reactie oficiala.

Luni, ministrii Afacerilor de Externe ai Uniunii Europene au avertizat ca un tir de racheta va fi considerat o "provocare", care va determina fara indoiala masuri de retorsiune.

Coreea de Sud a condamnat "cu vigurozitate" acest tir si a denuntat "provocarile" venite din partea vecinului sau din nord. Condamnari au venit si din partea sefului diplomatiei britanice, William Hague, care ar urma sa il convoace pe ambasadorul nord-coreean la Londra.

Coreea de Nord a anuntat ca vrea sa lanseze racheta in perioada 10-22 decembrie, pentru a coincide cu implinirea unui an de la moartea, la 17 decembrie 2011, a lui Kim Jong-il.

Condamnari voalate din partea Beijingului, dupa tirul de racheta nord-coreean

China a condamnat cu jumatate de gura, miercuri, tirul de racheta nord-coreean, subliniind ca Phenianul "trebuie sa respecte" rezolutiile ONU care ii interzic testele cu rachete balistice, a anuntat agentia China Noua, citata de AFP.

"Toate partile vizate ar trebui sa isi pastreze cumpatul si sa se abtina de la a pune gaz pe foc pentru ca situatia sa ramana sub control", potrivit unui comentariu al agentiei oficiale chineze care considera ca este "momentul construirii increderii in peninsula coreeana".

Phenianul a lansat racheta "in pofida ingrijorarilor exprimate de unele tari, in special Coreea de Sud, Japonia si Statele Unite", a amintit agentia oficiala.

Totusi, Phenianul "trebuie sa respecte rezolutiile Consiliului de Securitate, inclusiv rezolutia 1.874, care cere Phenianului sa nu procedeze la «nicio lansare care ar folosi tehnologia unei rachete balistice» si cere «suspendarea oricarei activitati legate de programul sau de rachete balistice»".

"In locul unor gesturi si al unei retorici belicoase", partile vizate "ar trebui sa ia masuri concrete pentru a crea conditii propice dialogului si revenirii la masa negocierilor cat mai repede posibil", a considerat agentia oficiala chineza.

Comunicatul MAE privind lansarea rachetei

"Ministerul Afacerilor Externe isi exprima profunda ingrijorare si condamna cu fermitate actiunea de lansare de catre RPD Coreeana a unui satelit folosind o racheta balistica cu raza lunga de actiune, la 12 decembrie a.c.

Prin aceasta actiune, RPD Coreeana a sfidat recomandarile si apelul comunitatii internationale transmise anterior prin care s-a cerut cu fermitate autoritatilor de la Phenian sa renunte la comiterea unui act de provocare la adresa pacii, stabilitatii, securitatii in Peninsula Coreeana si in lume.

RPD Coreeana a incalcat astfel, intr-un mod grosolan, rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU prin care se interzice Phenianului sa efectueze orice lansare care foloseste tehnologia rachetelor balistice si a ignorat moratoriului incheiat cu SUA la 29 februarie 2012.

Romania, pe parcursul mandatului sau de Reprezentare Locala a UE la Phenian in semestrul al II-lea 2012, a transmis in mod repetat autoritatilor RPD Coreene, inclusiv prin ambasadorul nord-coreean la Bucuresti, mesaje privind imperativul respectarii stricte a angajamentelor internationale asumate pe linia neproliferarii, cerand ca Phenianul sa se abtina de la orice actiune care afecteaza pacea si securitatea in regiunea Asia de Nord-Est", se arata in comunicatul MAE.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Scheletul unui animal bizar, descris in mitologia asiatica, descoperit in Coreea de Nord
Scheletul unui animal bizar, descris in mitologia asiatica, descoperit in Coreea de Nord

Scheletul unui animal bizar, descris in mitologia asiatica, asemanator unicornilor din legende, a fost descoperit de arheologii din Coreea de Nord, a anuntat presa din aceasta tara, citata de huffingtonpost.fr.

Japonia este pregatita sa distruga racheta nord-coreeana. SUA mobilizeaza nave antiracheta
Japonia este pregatita sa distruga racheta nord-coreeana. SUA mobilizeaza nave antiracheta

Ministrul japonez al Apararii a ordonat vineri Fortelor de Autoaparare ale tarii sa fie pregatite sa distruga racheta cu raza lunga de actiune pe care Coreea de Nord urmeaza sa o lanseze, in cazul in care aceasta va ameninta teritoriul nipon. 

Japonia pregateste rachete de tip Patriot din cauza viitoarei lansari a satelitului nord-coreean
Japonia pregateste rachete de tip Patriot din cauza viitoarei lansari a satelitului nord-coreean

Japonia a inceput sa mobilizeze rachete sol-aer de tip Patriot din cauza efectuarii unui viitor tir de racheta cu raza lunga de actiune de catre Coreea de Nord, a anuntat luni o sursa oficiala, relateaza AFP. 

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime | VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.