Bătaie între forțele speciale și susținători în timpul arestării fostului lider din Kîrgîzstan

09-08-2019 13:27

La a doua încercare, trupele speciale din Kîrgîzstan au reuşit joi seară să-l aresteze pe fostul preşedinte Almazbek Atambaev, inculpat pentru corupţie şi aflat în conflict deschis cu succesorul său.

Miercuri, asaltul asupra reşedinţei acestuia a fost ratat din cauza unor ciocniri violente cu susţinătorii fostului şef de stat.

Incidentele au alimentat temeri privind o nouă izbucnire a violenţelor în această ţară, deja marcată de două revoluţii, în 2005 şi 2010.

Raidul de miercuri s-a transformat într-o încăierare generală între forţele de ordine şi simpatizanţii lui Atambaev, la reşedinţa acestuia de lângă Bishkek. Aceştia din urmă au dezarmat şi au bătut membri ai trupelor speciale, pe care i-au luat apoi ostatici, în timp ce alţi susţinători ai fostului preşedinte încercau să împiedice escaladarea situaţiei.

Un membru al forţelor speciale a fost ucis, alţi 24 au fost răniţi. 23 de civili au fost şi ei spitalizaţi, unii pentru răni de glonţ.

Preşedintele Sooronbai Jeenbekov a revenit de urgenţă din concediu şi l-a acuzat pe Atambaiev că a "călcat în picioare în mod grosolan" Constituţia opunându-se forţelor de ordine.

În schimb, Almazbek Atambaiev consideră acuzaţiile formulate împotriva să drept "absurde".

Almazbek Atambaiev: Trebuie să ieşim pe străzi şi să începem proteste pe termen nelimitat. Ne ducem la sediul preşedinţiei şi rămânem acolo cât e nevoie, pentru că autorităţile trebuie să pună capăt acestui haos.

La o zi după prima tentativă de arestare, 1.000 de membri ai forţelor de securitate au revenit joi seară la reşedinţa lui Atambaev, unde au fost din nou întâmpinaţi de sute de partizani ai fostului preşedinte. Se pare că, până la urmă, Almazbek Atambaev s-a predat de bună voie, iar susţinătorii lui au fost dispersaţi cu gaze lacrimogene.

Preşedinte până în noiembrie 2017, Almazbek Atambaev este acuzat de achiziţie ilegală de terenuri şi eliberarea unui membru al unui clan mafiot. La sfârşitul mandatului, Atambaev a reuşit cu preţul unor manevre politice să impună candidatura lui Jeenbekov, pe atunci un apropiat al său, dar relaţiile dintre ei s-au degradat ulterior.

Preşedinţii Kîrgîzstanului au fost răsturnaţi de la putere prin violenţă în 2005 şi 2010. Atambaev, acum în vârstă de 62 de ani, a participat la ambele revolte. Luna trecută, el s-a întâlnit, la Moscova, cu preşedintele rus Vladimir Putin. Ulterior, acesta şi-a exprimat sprijinul pentru Jeenbekov.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

aaCLICK AICI peantru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO