China a trimis militari, blindate și avioane la exercițiile militare ale Rusiei

12-09-2018 09:11

elicoptere

Rusia se pregăteşte pentru un conflict la scară largă - astfel interpretează NATO manevrele militare de amploare din Rusia, cele mai mari de la sfârșitul Războiului Rece.

Exerciţiile au început marți și vor dura o săptămână în Siberia Orientală și Extremul Orient Rus.

Participă toate componentele armatei rusești și trei sute de mii de oameni, dar și câteva mii de soldați chinezi, care transmit un mesaj limpede al cooperării între cele două mari puteri.

NATO a numit aceste manevre militare o repetiţie pentru "un conflict de mare anvergură".

Imaginați-vă 36.000 de dispozitive militare terestre deplasându-se în același timp: tancuri, blindate transportoare, vehicule de luptă de infanterie. Plus 1000 de avioane și elicoptere, dar și 80 de nave de război - detalia ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Întregul repertoriu modern al armatei ruse va fi implicat în manevrele cu numele de cod "Vostok", adică "Est, 2018": rachete Iskander, capabile să transporte ogive nucleare, tancuri T-80 și T-90 sau recentele avioane de luptă Su-34 și Su-35.

Oficialii ruşi au comparat aceasta această demonstrație de forță cu manevrele din urmă cu aproape 40 de ani care au mobilizat între 100.000 și 150.000 de soldați ai Pactului de la Varșovia şi au fost cele mai mari organizate vreodată în epoca sovietică.

Exerciţiile militare de acum, de o amploare nemaivăzută, au loc în contextul tensiunilor persistente dintre Rusia şi Occident, al crizei ucrainene, conflictului din Siria și nenumăratelor acuzații de ingerință în politica vestică - observă analiştii.

Ivan Watson, CNN: "Rusia a justificat aceste manevre invocând actuala situație internațională. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirma, descriind această situație internațională, că este "destul de agresivă și neprietenoasă pentru țara noastră"."

În ziua lansării manevrelor, preşedintele Vladimir Putin s-a întâlnit, la Vladivostok, cu omologul lui chinez Xi Jinping, cu ocazia forumului de cooperare economică pentru Extremul Orient al Federaţiei Ruse.

Vladimir Putin: "Avem relaţii de încredere reciprocă în domeniul politic, dar şi în domeniul securităţii şi al apărării. Ştim că acordaţi, personal, o mare atenţie dezvoltării relaţiilor ruso-chineze."

Xi Jinping, președintele Chinei: "Ați menționat că delegația chineză este cea mai numeroasă printre participanții la forumul economic. Asta, pe de o parte, pentru că acordă o mare atenție acestui forum. Pe de altă parte, este expresia cooperării fără limite între Rusia și China."

Într-un mesaj clar în acest sens, China a trimis 3.200 de militari la manevrele Vostok 2018, dar și blindate și avioane.

Sursa: Pro TV

Tags: rusia, exercitii, nato,


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26