Cele mai scumpe sisteme de transport din lume GALERIE FOTO
Un sistem de transport dezvoltat si bine pus la punct este crucial pentru cresterea economica si pentru stabilitatea unui stat. Autoritatile nationale din toate tarile lumii cauta solutii pentru a dezvolta sisteme din ce in ce mai sofisticate.
Iar asta inseamna si din ce in ce mai multi bani investiti. Iata mai jos un top al celor mai scumpe structuri de transport din lume, realizat de www.rediff.com.
1. Reteaua de autostrazi interstatale din SUA – 114 miliarde de dolari
Alegeri 2024
16:35
Administraţia Prezidenţială: Nu ar exista dovezi de influenţare a alegerilor sau ingerinţe externe în procesul electoral
16:25
Rezultate finale alegeri prezidențiale 2024. Călin Georgescu și Elena Lasconi în turul 2
16:08
Ce a spus Marcel Ciolacu când Viorica Dăncilă a pierdut alegerile prezidențiale din 2019. Marea dorință a actualului premier
16:00
„România în şoc”. AP: Un populist de extremă dreapta intră în turul doi al alegerilor prezidenţiale din România
Sistemul face parte din reteaua nationala de autostrazi si are o lungime de peste 75.000 de kilometri.
Definitivat in 1992, sistemul de autostrazi leaga cele mai importante orase americane intre ele, dar si cu alte drumuri nationale si noduri de circulatie.
2. Trenul de mare viteza din China – 32,5 miliarde de dolari
Trenurile de mare viteza leaga Beijingul de Shanghai si parcurge distanta dintre cele doua orase – 1.318 km, in 5 ore, jumatate fata de timpul necesar inainte.
China are reteaua cea mai mare din lume de trenuri de mare viteza, cu 8.358 de kilometri de cale ferata, la care s-au adaugat, in ianuarie, inca 2.200 de kilometric pe care se circula cu 350 de kilometri/ora.
3. Crossrail – sud-estul Angliei – 25,8 miliarde de dolari
Crossrail este un proiect pentru construirea unor noi conexiuni subterane de cale ferata in Londra. Reteaua va fi finalizata in 2017.
4. Sistemul de autostrazi din centrul Bostonului – 22 miliarde de dolari
Pentru fluidizarea traficului in centrul orasului Boston, s-a construit un sistem de autostrazi suspendate, plus un tunel cu lungimea de 5,6 kilometri. Planul initial includea si un linie de tren care sa lege cele mai importante doua terminale feroviare din oras.
5. Aeroportul principal din Hog Kong – 20 miliarde de dolari
Construit pe insula Chek Lap Kok, aeroportul s-a deschis in 1998 si a castigat mai multe premii internationale pentru nivelul de satisfactie al calatorilor.
6. Linia de metrou Second Avenue din New York – 17 miliarde de dolari
Linia de metrou va face parte din sistemul de metrou din New York, primii 3 kilometri de linie si primele 3 statii fiind in constructie in acest moment. Proiectul va fi finalizat in 2016.
7. Tunelul Canalului, care leaga Franta de Anglia, pe sub Canalul Manecii – 15,4 miliarde de dolari
Tunelul de peste 50 de kilometri leaga localitatea Folkestone din Kent, Anglia de Coquelles, Pas-de-Calais din nordul Frantei prin intermediul trenului de mare viteza Eurostar si este tunelul care are cea mai lunga portiune pe sub apa – 38 de kilometri.
In 1996, Societatea Americana a Inginerilor a desemnat tunelul ca fiind una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne.
8. Aeroportul International Al Maktoum din Emiratele Arabe Unite – 10 miliarde de dolari
Aeroportul a fost deschis in iunie 2010 si este principalul obiectiv al complexului mamut Dubai World Central, care va fi finalizat in 2022.
9. Thameslink Programme – Londra – 9 miliarde de dolari
Proiectul face parte din planul de modernizare a retelei feroviare din Londra si va face legatura intre nordul si sudul orasului intr-un timp mai scurt.
Proiectul prevede lungirea peroanelor, remodelarea statiilor si inlocuirea sinelor de cale ferata. Modernizarea va fi definitivata in 2018.
10. Gotthard Base Tunnel – Elvetia – 9 miliarde de dolari
Tunelul va traversa Alpii elvetieni, va fi cel mai lung tunel feroviar din lume (57 kilometri) si va fi gata in 2017.