”Cel mai sărac președinte din lume”, operat pentru a i se extrage un os de pește înfipt în esofag

Ultima actualizare: 28-04-2021 11:47
”Cel mai sărac președinte din lume”, operat pentru a i se extrage un os de pește înfipt în esofag
Getty

Fostul preşedinte al Uruguayului, Jose "Pepe" Mujica, în vârstă de 85 de ani, a fost spitalizat de urgenţă pentru a i se extrage un os de peşte înfipt în esofag, au anunţat marţi surse medicale.

 

Medicul personal al fostului preşedinte, Raquel Pannone, a declarat că a fost vorba despre o "intervenţie minoră" şi că miercuri "Pepe" Mujica se va întoarce acasă.

Potrivit mai multor mass-media locale, medicii au încercat întâi să-i scoată osul de peşte, însă nu au reuşit şi s-au decis să recurgă la o intervenţie chirurgicală.

Fostul preşedinte (2010-2015), personalitate marcantă a stângii latino-americane, a devenit celebru pentru adoptarea de măsuri progresiste în Uruguay: dreptul la avort, căsătoriile între persoane de acelaşi sex sau legalizarea canabisului, o premieră mondială în 2013.

 

Își dona veniturile de președinte unui program de locuințe sociale

 

Fost membru de gherilă cu discurs spontan, fără limbaj de lemn şi adesea polemic, Jose "Pepe" Mujica şi-a atras supranumele de "cel mai sărac preşedinte din lume", pentru că acest apologet al frugalităţii îşi dădea aproape toate veniturile unui program de locuinţe sociale.

El a renunţat în octombrie 2020 la mandatul său de senator: epidemia de coronavirus l-a determinat să-şi dea demisia pe acest fost preşedinte atipic, iniţial ales deputat, în 1995, şi care suferă de o boală autoimună.

"Sunt ameninţat de două ori: de bătrâneţe şi de boală", a declarat el atunci, subliniind că pleacă "recunoscător, cu numeroase amintiri şi o profundă nostalgie".

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO