Cel mai bun specialist în bombe din Al-Qaida a fost ucis. Pusese la punct un explozibil imposibil de detectat


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 21 August 2018 20:08
Categorie: Stiri externe
Ibrahim al-Asiri

Ibrahim al-Asiri a fost ucis în Yemen, au anunţat oficialii americani.

Principalul specialist în bombe al Al Qaida în Peninsula Arabică (AQPA), sauditul Ibrahim al-Asiri, cunoscut şi sub numele Abu Saleh, a fost ucis în 2017 în Yemen, unde se ascundea de câţiva ani, a declarat marţi pentru AFP un responsabil american.

"Suntem siguri că a fost ucis la sfârşitul anului trecut", a precizat responsabilul menţionat, sub rezerva anonimatului.

Un raport al Naţiunilor Unite publicat săptămâna trecută indică faptul că "expertul în fabricarea de explozibili Ibrahim al-Asiri a fost ucis în a doua jumătate a anului 2017".

"Având în vedere rolul din trecut al lui Al-Asiri în atacurile împotriva transportului aerian, aceasta ar reprezenta un regres serios pentru capacităţile lor operaţionale", adaugă raportul.

Ibrahim al-Asiri, care a studiat chimia, a reuşit să scape în decurs de mai mulţi ani de sub tirurile dronelor americane, SUA încercând în mai multe rânduri să-l elimine.

În urmă cu ani, el pusese la punct un explozibil pe bază de Tetranitrat de pentaeritritol (PETN), aproape imposibil de detectat.

Acest PETN constituise dispozitivul plasat în august 2009 în lenjeria fratelului său mai mic Abdullah, care s-a aruncat în aer în momentul în care se apropia de prinţul Mohamed ben Nayef, viceministrul saudit al internelor, responsabil de lupta antiteroristă. Singurul care a murit însă a fost atentatorul sinucigaş, al cărui corp a absorbit cea mai mare parte a exploziei.

PETN s-a aflat şi în dispozitivul ascuns pe coapsa tânărului nigerian Omar Farouk Abdulmutallab, pe care acesta a încercat zadarnic să-l aprindă cu un detonator chimic în 25 decembrie 2009 într-un avion american în timp ce aeronava se apropia de Detroit.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO