Ce a pățit o americancă, după ce a urmărit eclipsa solară fără protecție

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 08 Decembrie 2017 21:11
Categorie: Internaţional
eclipsa

Nia Payne, în vârstă de 26 de ani, spera să urmărească eclipsa solară de pe 21 august pe insula Staten Island din New York, însă nu își imagina pe atunci că urma să ajungă la camera de gardă.

Leziunea oculară suferită de Nia Payne în timpul urmăririi eclipsei totale de Soare din luna august a fost detaliată într-un studiu de caz publicat joi în jurnalul medical JAMA Ophthalmology.

O tehnologie numită optică adaptativă le-a permis medicilor americani să identifice leziunile produse la nivel celular și să observe structurile microscopice din ochii pacientei. Anterior, astfel de detalii puteau fi observate numai cu ajutorul lamelelor de sticlă și a unui microscop, scrie Agerpres

În ciuda faptului că specialiștii au avertizat populația să urmărească eclipsa solară numai prin lentile special concepute în acest sens, pe piața americană a existat o penurie de ochelari pentru eclipsă, iar printre persoanele care nu au reușit să-și procure astfel de obiecte s-a numărat și Nia Payne. Ea a urmărit evenimentul celest cu ochiul liber timp de câteva secunde, apoi a împrumutat o pereche de ochelari — despre care nu știa cu certitudine dacă aveau lentile speciale—, cu care s-a uitat la Soare alte 15 — 20 de secunde, după cum notează sursa citată.

Șase ore mai târziu, ea a observat o pată întunecată în centrul câmpului vizual, iar a doua zi și-a pierdut vederea în centrul câmpului vizual al ochiului stâng. S-a adresat camerei de gardă a unui spital din Staten Island și, pentru că, după cum a declarat, nu a fost luată în serios, două zile mai târziu a mers la unitatea medicală Mount Sinai Hospital din New York.

Ea a fost diagnosticată cu retinopatie solară la ambii ochi, o leziune a retinei cauzată de expunerea la radiațiile solare.

Pentru această afecțiune nu există tratament. Simptomele se pot îmbunătăți sau înrăutăți, însă leziunile sunt permanente.

În urma analizelor cu ajutorul opticii adaptative, medicii au constatat ''o concordanță solidă între forma soarelui expus în timpul eclipsei și leziunea celulară din stratul cu fotoreceptori'', după cum a explicat medicul Avnish Deobhakta, autorul raportului.

''În cazul unui pacient care vine și spune că vede un punct întunecat, îl punem să îl deseneze. Ea a desenat o semilună, care corespunde cu forma Soarelui ce a fost observată în zona New York-ului în ziua eclipsei. Apoi, am realizat o scanare a acestui strat și am observat ceea ce echivalează cu o leziune în formă de semilună în respectivul strat. Acest lucru nu a mai putut fi observat anterior. Ceea ce am bănuit s-a dovedit că a fost corect, pe baza acestei tehnologii foarte precise'', a adăugat medicul Deobhakta.

La câteva luni după incident, leziunea nu s-a modificat, notează CNN, iar Nia Payne are dificultăți în timpul unor acțiuni obișnuite, precum cititul, condusul și privitul la televizor.

Avnish Deobhakta și echipa de medici care au participat la acest studiu de caz și-au exprimat speranța că optica adaptativă va putea fi utilizată pentru conceperea unui tratament împotriva retinopatiei solare.

eclipsa Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Donald Trump va fi supus unui examen medical. Rezultatele vor fi făcute publice
Donald Trump va fi supus unui examen medical. Rezultatele vor fi făcute publice
Casă din SUA, la un pas de incendiu din cauza unei instalații de Crăciun. VIDEO
Casă din SUA, la un pas de incendiu din cauza unei instalații de Crăciun. VIDEO
Coreea de Nord, dispusă să poarte discuții directe cu SUA: „Această spirală vicioasă a provocărilor trebuie oprită”
Coreea de Nord, dispusă să poarte discuții directe cu SUA: „Această spirală vicioasă a provocărilor trebuie oprită”
VIDEO PROTVPLUS.RO
vladimir putin
Tentativă de asasinat la adresa lui Vladimir Putin, dejucată înainte de sosirea sa în Serbia
UE vrea să îngheţe fondurile în cazul ţărilor membre care nu respectă statul de drept
The Times: UE este pregătită să amâne data Brexitului până în 2020
Operațiune amplă pentru salvarea unui copil blocat de 3 zile într-un puț, în Spania
Scrisoare deschisă după ce un producător a încercat să se sinucidă în sediul unui post TV
O imagine cu o focă având pe cap o pungă a declanşat indignare online
statul islamic
Patru soldați americani, uciși într-un atac în Siria. Statul Islamic revendică atacul
Cum arată cortul pliabil din carton care a devenit viral. A fost creat de o organizație din Italia
Avalanșă impresionantă, filmată în Alpii elvețieni. VIDEO
Primul interviu al sauditei fugită în Canada. Lucrurile „interzise” făcute în premieră
Locul de pe glob unde s-au înregistrat 50 de grade Celsius
15 oameni au murit, după atentatul de la un complex din Kenya. FOTO