Cât de periculos este norul de dioxid de sulf care traversează România
Un nor de cenușă vulcanică și gaze toxice, care acoperă sudul și vestul Europei, traversează și țara noastră. Potrivit unui meteorolog ANM, acesta va dispărea din țara noastră spre jumătatea săptămânii.
Norul s-a format în urma erupției vulcanului Cumbre Vieja, din insulele Canare și este monitorizat de toate agențiile de mediu europene.
Specialiștii români se așteaptă la o creștere a concentrației de dioxid de sulf din aer, dar și la ploi acide.
Norul de cenuşă va dispărea de pe teritoriul României spre jumătatea acestei săptămâni, iar ploile prognozate nu vor antrena la sol particulele de dioxid de sulf, a declarat, luni, meteorologul de serviciu din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
"Norul de cenuşă a intrat, deja, în România şi va rămâne încă două-trei zile pe teritoriu. Astăzi e intensitatea mai mare a concentraţiilor de dioxid de sulf. Concentraţia este pe toată coloana, însă la sol valoarea acestora este mică. În general, însă concentraţiile vor fi mici, nu sunt mari fluctuaţii. Concentraţia mare este sus între 5 şi 10 kilometri, undeva chiar şi deasupra norilor. Din acest motiv, acest nor nu prea o să ne influenţeze pe noi. Cu cât înaintăm spre sfârşitul săptămânii, norul se cam disipează. Acesta a venit disipat, oricum... E greu de spus cum vor influenţa ploile efectele acestui nor. Noi estimăm că baza norilor va fi destul de jos, undeva sub 5 - 7 km şi atunci nu antrenează particulele de dioxid de sulf. Oricum, dacă se va întâmpla asta nu cred că va fi un pericol. Nu am auzit nicăieri prin Europa să se fi întâmplat ceva. Acest nor va dispărea cam spre jumătatea săptămânii şi va avea concentraţi foarte mici", a menţionat specialistul ANM.
Vulcanul din Insulele Canare erupe violent de mai bine de o săptămână. A distrus sute de case, a pârjolit aproape 200 de hectare de vegetație și a emis cantități mari de cenușă și gaze poluante.
Cât de periculos este norul de dioxid de sulf care traversează România
Norul toxic se întinde, potrivit agențiilor europene de mediu, de la sol până la înălțimea de 10 mii de metri. Concentrația de dioxid de sulf îngrijorează autoritățile, căci vorbim despre un gaz periculos, care afectează în special căile respiratorii.
Stațiile de monitorizare a calității aerului din Timișoara sunt primele care intră în alertă în țara noastră, întrucât vestul României este primul atins de particulele vulcanice.
Silviu Gurlui, profesor universitar: "În România, valul a patrus încă de dimineață, maximul va fi la miezul nopții spre mâine dimineață. Traversează țara de la sud-vest la nord-est. E foarte consistent, știm că are dioxid de sulf, dar e posibil să aibă agenți halogeni: clor, brom. Ei, în atmosferă, suferă transformări care pot fi compuși mai periculoși, acizi, acid sulfuric, clorhidric."
Efectele pe termen lung ai acestor compuși în atmosferă se pot resimți la nivel climatic și pot modifica inclusiv stratul de Ozon al pământului.
Corina Lupu, director ANPM: "Cu cât particulele sunt mai mici, cu atât sunt mai periculoase. Monitorizăm pulberile în suspensie, oxizii de carbon, sulf benzen, îi menționez pe primii care pot avea legătură cu această erupție și nu sunt până acum creșteri ale concentrației."
Autoritățile din Timiș sunt pregătite să alerteze populația imediat ce se constată un real pericol pentru oameni.
Ovidiu Drăgănescu, prefectul județului Timiș: "În cazul în care ar interveni o creștere subită din cauza acestui nor, vom alerta populația prin Roalert. Va fi o alertă în timp real."
Norul este urmărit prin peste 150 de stații pentru monitorizarea calității aerului, atât de meteorologi cât și de specialiștii ministerului mediului.
Elena Mateescu, director ANM: "Din experiența de meteorolog, în funcție de concentrare, de exemplu, pericolele pot fi asupra sănătății umane și în atmosferă vorbim de acidifierea precipitațiilor cu efecte asupra vegetației și solului."
Meteorologii spun că norul se va extinde peste țara noastră până pe 28 septembrie, însă concentrațiile particulelor din nor vor scădea de mâine încolo.
Pe de altă parte, autoritățile spaniole transmit că o parte din conul principal al vulcanului din Canare s-a rupt, iar lava se revarsă și spre alte zone. În plus au apărut noi fisuri pe unde ies gaze periculoase. Specialiștii estimează că erupția va continua încă 3 luni.