Blogger australian, ținut în lanțuri și interogat într-o închisoare din China

Ultima actualizare: 28-09-2019 15:04
blogger deținut china
Getty

Yang Hengjun, blogger politic australian, este ținut în lanțuri și interogat într-un centru de detenție din Beijing, riscând pedeapsa cu moartea pentru acuzații de spionaj.

Reținut în China începând cu luna ianuarie, Yang Hengjun continuă să își susțină nevinovăția și consideră că poate să își reabiliteze numele dacă ar primi permisiunea să discute cu oficialii Guvernului chinez.

Mai multe surse, citate de cotidianul The Guardian, au descris condițiile în care Yang Hengjun este reținut în centrul de detenție din Beijing, unde a fost transferat în luna iulie, înainte să fie acuzat în mod formal.

Investigațiile în cazul bloggerului sunt încă în desfășurare și ar putea continua până în luna martie, anul viitor.

Yang Hengjun, fost diplomat al Guvernului chinez, deține în prezent un blog politic. În timpul petrecut în centrele de detenție, acesta nu a primit acces la un avocat și nu i-a fost permis să comunice cu familia sa.

Nu a primit nicio scrisoare, dar i-au fost înmânate două cărți scrise de Xi Jinping, președintele Chinei.

Oficialii chinezi au transmis că nu i-au permis bloggerului accesul la o reprezentanță legală timp de peste șapte luni din motive de securitate națională.

Oficialii din cadrul ambasadei australiene în Beijing i-au trimis lui Yang Hengjun o biblie și mai multe fotografii cu familia, dar nu se știe dacă acestea au ajuns la deținut.

Yang Hengjun are voie să facă duș o dată pe săptămână și are acces la o zonă exterioară, cu aer curat și lumină naturală, timp de o oră, de două ori pe zi.

Deținutul are permisiunea de a bea apă când dorește și poate să își cumpere alimente suplimentare, precum fructe, ciocolată și biscuiți. Celula este împărțită cu alți doi prizonieri, iar lumina este aprinsă tot timpul.

Yang Hengjun este scos din celula sa o dată pe săptămâna pentru interogare, până la patru ore, timp în care este încătușat atât la mâini cât și la picioare.

Procurorii din cadrul Ministerului pentru Securitate Națională i-au transmis că este încătușat din cauza gravității infracțiunilor comise și că este posibil să primească pedeapsa cu moartea, au declarat sursele.

Actuala fază a investigației, care a început în momentul în care a fost pus sub acuzație în mod formal, în data de 23 august, ar putea dura până în luna martie.
 

Apărarea, compromisă din cauza lipsei de acces
 

Avocatul bloggerului, Mo Shaoping, a transmis că nu a primit permisiunea de a se întâlni cu deținutul și nu a primit nicio informare din partea autorităților privind starea lui încă din luna august.

Shaoping a aplicat de cinci sau șase ori pentru o întâlnire cu Yang Hengjun, dar cererea a fost acuzată, deoarece cazul implică secrete de stat, ceea ce înseamnă că este nevoie de o aprobare din partea organului de securitate de stat din China.

„Continuăm să cerem întâlniri cu el. Dacă avocații nu se pot întâlni cu el, nu putem înțelege cazul. Trebuie să te întâlnești cu el înainte să faci planul de apărare”, a declarat Mo Shaoping.

Momentan, nici Yang Hengjun, nici echipa sa legală, nici ambasada australiană nu au primit informații privind acuzațiile care îi sunt aduse sau dovezi în sprijinul acestora.

Conform legislației chineze, „infracțiunile care pun în pericol securitatea națională” sunt pedepsite cu ani grei de închisoare sau chiar cu pedeapsa cu moartea.

Colaborarea cu alte state în vederea punerii în pericol a integrității teritoriale, suveranității sau securității Chinei este pedepsită cu cel puțin 10 ani de închisoare.

Infracțiunile care „au cauzat un prejudiciu particular și serios țării și cetățenilor” și în care „circumstanțele sunt extrem de neplăcute” pot aduce pedeapsa cu moartea.

Yang Hengjun a fost diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din China, înainte să lucreze în sectorul privat din Hong Kong și să se mute în Australia, unde a devenit cetățean în anul 2002.

Între timp, acesta a devenit un blogger popular, comentator politic și „agitator” al reformelor democrate în China timp de peste 10 ani.
 

„Îngrijorări serioase” pentru situația lui Yang Henhjun
 

Ministrul de Externe al Australiei, Marise Payne, a discutat despre cazul lui Yang Hengjun cu omologul său chinez, Wang Yi.

„Avem îngrijorări serioase pentru bunăstarea domnului Yang și pentru condițiile în care este reținut. Ne-am exprimat îngrijorările în mod clar autorităților chineze”, a declarat Yang luna trecută.

Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din China, a declarat luna trecută că arestul lui Yang Hengjun este în conformitate cu legile în vigoare și că cetățeanul australian este bine.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO