Blindate grele, trimise prin Eurotunel. Experimentul facut de armata britanica pentru situatia unei invazii rusesti


Ultimul update: Duminica 22 Ianuarie 2017 07:01
Data publicarii: Joi 19 Ianuarie 2017 14:44
Categorie: Stiri externe
tanc britanic Challenger

Armata britanica a testat pentru prima data posibilitatea de a trimite vehicule blindate grele prin tunelul de sub Canalul Manecii.

Potrivit Telegraph, in noapte de miercuri spre joi, cinci vehicule blindate – inclusiv un tanc Challanger - au fost urcate pe vagoane de tren si transferate din Marea Britanie in Franta prin Eurotunel. Deplasarea a facut parte dintr-un exercitiu logistic care testeaza capacitatea de a desfasura rapid blindate in Europa de Est in cazul unei crize in relatiile cu Rusia.

Transferul a durat circa 40 de minute. Ideea desfasurarii rapide a blindatelor spre estul Europei a fost adoptata dupa ce s-a luat decizia ca armata britanica sa isi inchida bazele din Germania, facand necesara gasirea unei solutii alternative pentru intarirea flancului estic al NATO.

In perioada Razboiului Rece, fortele britanice faceau constant astfel de exercitii pe caile ferate, dar dupa ce eforturile militare s-au concetrat pe teatre de razboi indepartate, ca Afganistan si Irak, manevrele de acest fel au incetat. In plus, multi experti in transportul feroviar au fost trecuti in rezerva, in conditiile reducerii bugetului apararii.

Este prima data cand Eurotunelul e folosit pentru transportul de blindate. Marea Britanie va trimite, de la bazele din germania, 800 de soldati, tancuri si vehicule blindate in Estonia in aceasta primavara, pentru a proteja tarile baltice de o posibila invazie ruseasca. De asemenea, militarii britanici vor proteja si Polonia, impreuna cu cei din tara noastra, potrivit planurilor anuntate de NATO inca de anul trecut.

Sursa: Telegraph

VIDEO PROTVPLUS.RO