Bilanțul victimelor din Noua Zeelandă a ajuns la 50. Mesajul unui supraviețuitor de pe patul de spital


Ultimul update: Duminica 17 Martie 2019 10:33
Data publicarii: Duminica 17 Martie 2019 07:21
Categorie: Stiri externe

Nu 49 de oameni cum știam, până acum ci 50 a ucis australianul extremist în atacul de la două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă.

Șeful poliției a anunțat că trupul neînsuflețit al încă unei victime a fost găsit la unul dintre lăcașele de cult. Poliția consideră că atacatorul a acționat singur. Celelalte 4 persoane arestate inițial odată cu el nu au fost implicate, spun acum anchetatorii.

"Cu tristețe vă anunț că numărul oamenilor uciși în acest cumplit eveniment a ajuns acum la 50. De asemenea, numărul răniților este tot 50.”

Unul dintre supraviețuitorii atacului terorist de Christchurch, împuşcat de trei ori, a transmis un mesaj emoționant de pe patul de spital.

"Sunt tare obosit... Mă înțelegeți? Vă rog, rugați-vă pentru mine și pentru fiica mea... Am postat acest mesaj că să vă arăt că sunt bine. Vă mulțumesc pentru întregul sprijin și ajutor."

"A tras înspre mine dar m-am lăsat în jos și nu m-a nimerit... Atunci am fugit spre moschee și am strigat la cei dinăuntru: "Culcați-vă la pământ, e un individ cu o armă, o să vă împuște!"

Când Ahmed Khan a venit din Afganistan în Noua Zeelandă ca refugiat, acum 12 ani, spera ca a lăsat în urma violența şi moartea. Vineri, însă, era la moscheea Linwood, când teroristul de extremă dreaptă a început să tragă la întâmplare în credincioşi, întâi în afara lăcaşului de cult, apoi în interior.

”(Rănitul) mi-a cerut niște apă. I-am spus: "stai calm, poliția e aici, acum", am încercat să-l liniștesc. Dar atacatorul a revenit și în timp ce (rănitul) era în brațele mele, l-a împușcat din nou, în cap. Și a murit.”

Sâmbătă, în faţa instanţei, militantul de extremă-dreaptă Brenton Tarrant a ascultat impasibil acuzaţiile. Nu a vorbit. Insă, încătușat fiind, și-a unit degetele de la o mână într-un gest pe care unii l-au interpretat drept rasist, iar alţii au crezut că ar putea fi o referire la un gluma online.

Tragedia din Noua Zeelandă redeschide acut discuţia despre rolul rețelelelor de socializare în răspândirea ideologiei urii:

Samuel Burke, corespondent CNN: "Este cu adevărat un cerc vicios. Pe de o parte, atacatorul a fost influențat de rețelele de socializare, ceea ce este evident din manifestul atașat pe contul lui Twitter. Pe de altă parte, faptul că a folosit o cameră video pentru a transmite în direct pe Facebook arată că "social media" era parte a planului său. Cei de la Facebook au precizat că au eliminat rapid filmarea, dar nu știm cu adevărat cât de repede au făcut-o: dacă în cursul celor 17 minute ale atacului transmis ori la ceva timp după ce filmarea era deja disponibilă pentru privitori, s-o vadă retroactiv. Multe ore după atac, filmarea încă era pe principalele platfome media. Pe un cont de Twitter avea aproape 700.0000 de persoane interesate.”

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Avertismentul unui fost neo-nazist după masacrul din Noua Zeelandă
Eroul care a oprit masacrul din Noua Zeelandă. Cum l-a alungat pe atacator
SRI, DIICOT și IGPR, anchetă în cazul vizitei în România a atacatorului din Noua Zeelandă
FULLSCREEN
Bilanțul victimelor din Noua Zeelandă a ajuns la 50. Mesajul unui supraviețuitor de pe patul de spital
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO