Bilanțul victimelor din Noua Zeelandă a ajuns la 50. Mesajul unui supraviețuitor de pe patul de spital

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Duminica 17 Martie 2019 10:33
Data publicarii: Duminica 17 Martie 2019 07:21
Categorie: Internaţional

Nu 49 de oameni cum știam, până acum ci 50 a ucis australianul extremist în atacul de la două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă.

Șeful poliției a anunțat că trupul neînsuflețit al încă unei victime a fost găsit la unul dintre lăcașele de cult. Poliția consideră că atacatorul a acționat singur. Celelalte 4 persoane arestate inițial odată cu el nu au fost implicate, spun acum anchetatorii.

"Cu tristețe vă anunț că numărul oamenilor uciși în acest cumplit eveniment a ajuns acum la 50. De asemenea, numărul răniților este tot 50.”

Unul dintre supraviețuitorii atacului terorist de Christchurch, împuşcat de trei ori, a transmis un mesaj emoționant de pe patul de spital.

"Sunt tare obosit... Mă înțelegeți? Vă rog, rugați-vă pentru mine și pentru fiica mea... Am postat acest mesaj că să vă arăt că sunt bine. Vă mulțumesc pentru întregul sprijin și ajutor."

"A tras înspre mine dar m-am lăsat în jos și nu m-a nimerit... Atunci am fugit spre moschee și am strigat la cei dinăuntru: "Culcați-vă la pământ, e un individ cu o armă, o să vă împuște!"

Când Ahmed Khan a venit din Afganistan în Noua Zeelandă ca refugiat, acum 12 ani, spera ca a lăsat în urma violența şi moartea. Vineri, însă, era la moscheea Linwood, când teroristul de extremă dreaptă a început să tragă la întâmplare în credincioşi, întâi în afara lăcaşului de cult, apoi în interior.

”(Rănitul) mi-a cerut niște apă. I-am spus: "stai calm, poliția e aici, acum", am încercat să-l liniștesc. Dar atacatorul a revenit și în timp ce (rănitul) era în brațele mele, l-a împușcat din nou, în cap. Și a murit.”

Sâmbătă, în faţa instanţei, militantul de extremă-dreaptă Brenton Tarrant a ascultat impasibil acuzaţiile. Nu a vorbit. Insă, încătușat fiind, și-a unit degetele de la o mână într-un gest pe care unii l-au interpretat drept rasist, iar alţii au crezut că ar putea fi o referire la un gluma online.

Tragedia din Noua Zeelandă redeschide acut discuţia despre rolul rețelelelor de socializare în răspândirea ideologiei urii:

Samuel Burke, corespondent CNN: "Este cu adevărat un cerc vicios. Pe de o parte, atacatorul a fost influențat de rețelele de socializare, ceea ce este evident din manifestul atașat pe contul lui Twitter. Pe de altă parte, faptul că a folosit o cameră video pentru a transmite în direct pe Facebook arată că "social media" era parte a planului său. Cei de la Facebook au precizat că au eliminat rapid filmarea, dar nu știm cu adevărat cât de repede au făcut-o: dacă în cursul celor 17 minute ale atacului transmis ori la ceva timp după ce filmarea era deja disponibilă pentru privitori, s-o vadă retroactiv. Multe ore după atac, filmarea încă era pe principalele platfome media. Pe un cont de Twitter avea aproape 700.0000 de persoane interesate.”

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Avertismentul unui fost neo-nazist după masacrul din Noua Zeelandă
Avertismentul unui fost neo-nazist după masacrul din Noua Zeelandă
FULLSCREEN
Bilanțul victimelor din Noua Zeelandă a ajuns la 50. Mesajul unui supraviețuitor de pe patul de spital
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Țara care a inaugurat prima linie de metrou - 7
Țara care a inaugurat prima linie de metrou. Construcția, gata în 6 ani. GALERIE FOTO
Sentință dură pentru o cântăreață, după ce și-a criticat țara în timpul unui concert
Primele imagini cu momentul în care s-a dat alarma pe vasul de croazieră din Norvegia
Israelul a atacat Fâşia Gaza, după ce palestinienii au lansat încărcături explozive
Momente de panică la Disneyland, după ce s-ar fi auzit focuri de armă. Ce s-a întâmplat
ISIS plănuiește atacuri în Europa, folosind „celule crocodil”, după căderea califatului
zid la granita dintre SUA si Mexic
Mexicanii fură materiale din viitorul zid al lui Trump şi le folosesc pentru casele lor
Motivul pentru care gravidele cu bani din Rusia aleg să nască în SUA. Reacţia lui Trump
Theresa May ar putea fi răsturnată de la putere de propriii miniştri. "A devenit toxică"
1.300 de pasageri, evacuați de urgență, cu elicoptere, de pe o navă de croazieră
Masacru în Mali: 110 de etnici fulani, uciși de bărbați echipați în vânători
Un fost președinte francez îi ia apărarea lui Viktor Orban. Omagiu adus la Budapesta