Bataie generala intr-un oras danez, la o manifestatie anti-Islam. 83 de protestatari, arestati

Dată publicare: 01-04-2012 07:12
Dată actualizare: 31-10-2012 13:32


Danemarca

Lupta in toata regula in orasul danez Aarhus, unde protestatarii de extrema dreapta s-au ciocnit cu cei de stanga, in timpul unei manifestatii anti-Islam.

Un miting al militantilor europeni de extrema dreapta a reusit sa reuneasca mai putin de 200 de persoane sambata, la Aarhus, cel de al doilea cel mai important oras din Danemarca, in timp ce cateva mii de contramanifestanti au defilat in paralel la cateva strazi distanta, relateaza AFP.

Totul s-a desfasurat pasnic pana in momentul in care, sambata spre seara, militanti de extrema stanga, dintre care unii strigau sloganuri in araba, au incercat sa ii abordeze pe cei de extrema dreapta, obligand fortele de ordine, mobilizate in numar foarte mare, sa intervina.

"In total au fost arestate 83 de persoane" din randul contramanifestantilor, a declarat pentru AFP Mogens Broendum, un comisar din cadrul politiei de la Aarhus, dupa dispersarea grupurilor.

"Doi politisti au fost raniti, (dintre care) unul usor, de un proiectil, o pavea sau o sticla" aruncata de contramanifestanti, iar celalalt a suferit o rana la ochi, cauzata de o bomba lacrimogena sau o petarda, a adaugat Broendum.

Putin dupa ora 16.00 (17.00, ora Romaniei), unii contramanifestanti vehementi au parasit ruta prevazuta de politie, cu scopul de a incerca sa se apropie de manifestantii de extrema dreapta.

Ei au incercuit manifestatia aniislamica si au aruncat cu proiectile asupra cordonului de politisti. Militantii de extrema dreapta au fost evacuati de catre politie la bordul a doua autobuze, dupa doua ore de manifestatie, catre ora 17.00 (18.00, ora Romaniei).

Reuniunea antiislamica a fost organizata de miscarea daneza de extrema dreapta Liga Apararii Daneze, care a invitat la miting membri ai organizatiilor europene de extrema dreapta. Potrivit politiei, mai putin de 200 de persoane au participat la manifestatie, in Moelleparken.

"Sunt 150 sau 200 de persoane, dar am impresia ca nici macar 100 de persoane participa in mod real la manifestatie", a declarat pentru AFP un politist aflat la fata locului, adresandu-se jurnalistilor si curiosilor veniti doar sa observe reuniunea.

Purtatorul de cuvant al Ligii Apararii Daneze Philip Traulsen nu a putut fi contactat in vederea unor comentarii. Liga si-a anunta ca asteapta ca la miting sa participe intre 300 si 1.000 de persoane.

Contramanifestatia, organizata de miscarea "Aarhus pentru diversitate" a reusit, din contra, sa mobilizeze mai multe persoane decit se astepta.

Politia a numarat intre 4.000 si 5.000 de participanti, fata de 2.000, pana la 3.000, cati erau asteptati. Politia a mobilizat un dispozitiv considerabil, incercuind complet Moelleparken, de teama unor eventuale confruntari.

Cateva magazine si restaurante din cartier au preferat sa inchida. Un autobuz cu militanti venind din Suedia a fost oprit si verificat de catre politie, care a cautat eventuale arme, dupa care a fost lasat sa treaca, au anuntat fortele de ordine.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO