Barack Obama il va primi pe David Cameron la Casa Alba. Cei doi lideri vor discuta despre Siria


Ultimul update: Duminica 12 Mai 2013 06:47
Data publicarii: Joi 09 Mai 2013 07:58
Categorie: Stiri externe
David Cameron si Barack Obama

Barack Obama il va primi pe premierul britanic David Cameron la Casa Alba, luni, pentru a discuta despre situatia din Siria si summitul G8 care va avea loc luna viitoare in Irlanda.

"Vizita premierului subliniaza relatia speciala dintre Statele Unite si Marea Britanie, o relatie cruciala pentru avansarea securitatii si prosperitatii noastre", se arata intr-un comunicat al Casei Albe.

Potrivit comunicatului, pe langa Siria si G8, cei doi lideri vor aborda dosarul de cooperare comerciala si economica dintre cele doua tari. Ei vor vorbi de asemenea despre masurile antiterorism.

Vizita lui Cameron are loc in contextul in care Statele Unite cauta sa imprime un nou avant diplomatic in vederea solutionarii conflictului din Siria, intr-un efort comun cu Rusia, care este pana in prezent unul dintre principalii sustinatori ai lui Bashar al-Assad.

Secretarul de Stat John Kerry s-a intalnit marti la Moscova cu presedintele rus Vladimir Putin si a facut apel pentru ca cele doua state sa "gaseasca un teren comun" in vederea rezolvarii conflictului sirian. Washingtonul si Moscova spera sa poata organiza pana la sfarsitul lui mai o conferinta internationala cu privire la Siria cu scopul de a gasi o solutionare politica, potrivit unui acord incheiat la Geneva la 30 iunie 2012 intre marile puteri.

Acest acord, care nu a fost niciodata aplicat, a trasat calea catre un guvern sirian de tranzitie, fara a mentiona soarta presedintelui al-Assad, care face obiectul unor interpretari divergente intre rusi si americani de aproape un an.

Cameron l-a vizitat deja pe Barack Obama in martie 2012. El a zburat atunci cu avionul prezidential Air Force One, a asistat la un meci de baschet universitar alaturi de Obama si a fost invitat de onoare la un dineu la Casa Alba.

Sursa: Mediafax

Siria, aproape decuplata de la Internet.
4 milioane de oameni au fugit din cauza conflictului din Siria
Doua rachete lansate din Siria au lovit teritoriul israelian.
VIDEO PROTVPLUS.RO