Barack Obama a folosit in direct la radio cuvantul pe care orice alb se teme sa-l rosteasca. Ce spune despre rasismul din SUA

Dată publicare: 22-06-2015 19:44
Dată actualizare: 25-06-2015 07:08


barack obama - getty

Presedintele american Barack Obama a afirmat luni ca tara sa nu este ''vindecata de rasism'', la cateva zile de la atacul armat in care noua persoane de culoare au fost ucise de un tanar alb in statul Carolina de Sud.

'Nu este vorba doar de a nu spune 'nigger' in public deoarece este nepoliticos, este mai mult decat a masura daca rasismul exista sau nu', a explicat primul presedinte de culoare din istoria SUA intr-un interviu pentru emisiunea radio 'WTF cu Marc Maron', difuzata luni dimineata.

Folosirea a ceea ce america numeste "N-Word - cuvantul cu N" a provocat imediat mii de reactii. Casa Alba a dat un comunicat, prin care aminteste ca Obama a mai folosit cuvantul controversat si in cartea despre tatal sau.

'Mostenirea sclaviei, a (legilor privind segregarea rasiala) Jim Crow, discriminarea in aproape toate sferele vietii noastre - toate acestea au un impact de durata si inca fac parte din ADN-ul nostru", a adaugat el.

Presedintele american a insistat totusi asupra progreselor inregistrate. 'Este incontestabil faptul ca relatiile rasiale s-au imbunatatit sensibil in cursul vietii mele. Oportunitatile s-au dezvoltat, atitudinile s-au schimbat. Este o realitate', a explicat el in interviul citat.

Tanarul alb Dylann Roof (21 de ani) a ucis miercuri seara noua persoane intr-o biserica a unei comunitati de culoare din Charleston, statul Carolina de Sud, si a fost arestat de politie joi.

Roof le-a spus politistilor care l-au interogat ca intentiona ''sa declare un razboi rasial'', a anuntat canalul de televiziune CNN. El a stat o ora cu victimele in cursul unei sesiuni de studiere a Bibliei, inainte de a le ucide cu un pistol automat.

Autorul crimelor a fost inculpat vineri pentru asasinarea celor noua persoane si posesie de arma de foc.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO