Avertisment dur al Rusiei pentru Regatul Unit: Navigaţi în apropiere de Crimeea şi marinarii voştri vor avea de suferit

Dată publicare: 15-07-2021 09:36
Dată actualizare: 15-07-2021 09:55


HMS Defender

Un oficial rus din Apărare a avertizat Regatul Unit miercuri să nu mai permită navelor sale de război să navigheze în apropiere de peninsula Crimeea.

Avertismentul, emis de Mikhail Popov, membru al Consiliului rus de Securitate, urmează unui incident de luna trecută, când nava de război britanică HMS Defender a făcut exerciţii în apele teritoriale ale Ucrainei, în apropiere de Crimeea, relatează News.ro

Londra a spus că acestea au fost norme recunoscute internaţional de libertate a navigări.

Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014 şi a spus că apele din jurul ei aparţin Moscovei, deşi cele mai multe ţări continuă să recunoască peninsula ca parte a Ucrainei.

Rusia a protestat vehement cu privire la acţiunea Marii Britanii la acel moment, cu o navă a pazei de coastă care a tras focuri de avertisment, şi a cerut ambasadorului britanic să ofere explicaţii.

Într-un interviu acordat ziarului de stat Rossiiyskaya Gazeta, Popov a considerat comportamentul Marii Britanii şi reacţia sa ulterioară incidentului drept uimitoare.

El a criticat în special sugestiile prim-ministrului britanic Boris Johnson şi ale ministrului de Externe, Dominic Raab, că acest incident s-ar putea repeta.

„Acţiuni similare vor fi contracarate cu cele mai dure metode în viitor de către Rusia, indiferent de apartenenţa statului infractor. Sugerăm oponenţilor noştri să se gândească bine dacă merită să organizeze astfel de provocări, având în vedere capacităţile forţelor armate ruse”, a spus Popov.

El a adăugat: „Nu membrii Guvernului britanic se vor afla în acele nave folosite în scopul de a provoca. Şi, în acest context, vreau să îi întreb pe Boris Johnson şi Dominic Raab: ce vor spune familiilor marinarilor britanici care vor avea de suferit în numele unor astfel de idei 'măreţe'?”.

 

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO