"Diavolul" blond cu ochi albastri.Si-a impuscat unele victime de 2 ori, sa fie sigur ca nu mai scapa

Ultima actualizare: 26-10-2012 18:51

Blond cu ochii albastri, inalt ca bradul, cultiva legume si isi exprima nestingherit opiniile de extrema dreapta si apasat anti-musulmane pe internet.

Este profilul bulversant al celui care a masacrat 85 de adolescenti si a distrus centrul capitalei Oslo. Supravietuitorii l-au descris drept un monstru cu sange rece: si-a impuscat victimele si de doua ori, ca sa fie sigur ca le-a omorat. Multi dintre cei executati nu trecusera de 18 ani. Asasinul i-a condamnat la moarte, fara sa aiba vreo vina. Este cel mai ingrozitor atac produs in Europa dupa atentatele de la Madrid, care au ucis 191 de oameni in 2004.

Pentru masacrul din insula invecinata capitalei a fost arestat un barbat de 32 de ani. Din cate se pare, el este monstrul care le-a planuit pe amandoua.

Huffington Post a publicat fotografia celui banuit ca ar fi organizat cele mai sangeroase atacuri din istoria Norvegiei. Poza criminalului ar fi fost descoperita de presa norvegiana, pe conturile lui Anders Behring Breivik de pe Facebook si Twitter.

Ipoteza initiala a unui atentat islamist a fost contrazisa curand de fapte. Multora le pare evident ca ambele atacuri i-au vizat pe laburistii aflati la putere. Apoi, suspectul arestat este un norvegian fara pic de sange oriental. Mai exact, este vorba de Anders Bering Breivik, in varsta de 32 de ani, care avea trei arme inregistrate pe numele sau. Pe diverse forumuri de internet, se descria drept "crestin, conservator, nationalist si anti-Islam".

"Nu se stie nimic, este necunoscut faptul sa fi avut vreo afectiune psihica sau bolnav. S-au dat si poze aici la televiziune si arata perfect normal. Ce se stie despre el este faptul ca in 2009 si-a deschis o firma de zarzavaturi si putea sa importe legal ingrasaminte chimice mai ales nitrat de amoniu. Acest nitrat de amoniu a fost folosit si la Oklahoma in 95', spune Gabriel Ciobanu, roman stabilit nin Oslo. Pentru anchetatori, acest amanunt e o dovada ca Breivik si-a premeditat faptele cu ani inainte, ferma fiind o un paravan pentru a-si procura cantitati mari de fertilizatori. Chiar in urma cu doua luni, i-a fost livrata o comanda de 6 tone de ingrasaminte.

Multi se mira ca s-a lasat prins viu si nu s-a sinucis dupa comiterea masacrului. Asta va ajuta insa mult ancheta in stabilirea motivatiilor si a unor eventuali complici. Unii au fost stupefiati sa afle ca faptasul era un norvegian get-beget. Paradoxal totusi, identitatea teroristului pare sa fi linistit temeri mult mai mari. De altfel, solidaritatea este acum cuvantul de ordine in Norvegia. Tulburati pana la lacrimi - membrii familiei regale norvegiene si alti demnitari i-au vizitat astazi pe supravietuitori.


Autoritatile au inasprit masurile de securitate din jurul institutiilor publice. In isteria generala, astazi a fost arestat un tanar care avea asupra lui un cutit, chiar la intalnirea cu seful guvernului, venit sa-i imbarbateze pe supravietuitori. Suspectul a sustinu ca poarta o arma alba pentru ca se teme pentru viata lui, dupa atacurile de ieri.
 

De asemenea, presa a scos la iveala un comentariu al lui Anders Behring Breivik, postat pe Twitter, pe 17 iulie 2011. Este un citat din filozoful John Stuart Mill: "Credinta unei singure persoane este egala cu forta a 100.000 de oameni care au numai interese personale."

De asemenea, in contul de pe Facebook, el se autodescrie ca fiind crestin, cu viziuni conservatoare. El spunea ca ii place vanatoarea, jocurile electronice World of Warcraft si Modern Warfare 2, si ca locuieste la Oslo. La capitolul "interese", el a mentionat analizele politice si financiare.

Legatura dintre atentatul cu bomba de la Guvern si crima in masa din insula Utoeya incepe sa devina clara. Barbatul suspectat ca a deschis focul in insula fusese vazut in apropiere de guvern inainte de explozie.

"Era imbracat intr-un pulover cu emblema politiei, ca sa para politist. Persoana vazuta la Guvern purta aceleasi haine, deci credem ca este aceeasi". - a declarat Sveinung Sponheim, seful politiei norvegiene

Ipoteza unui atentat islamist a fost, probabil, prima la care s-a gandit toata lumea. Incet-incet, aceasta pare sa fie demontata de fapte. In primul rand, se contureaza tot mai clar faptul ca ambele atacuri i-au vizat pe laburisti, aflati in prezent in putere. Apoi, suspectul arestat este un norvegian fara pic de sange oriental.

Presa a afirmat insa ca este vorba despre un nationalist, care detesta islamul si societatea multiculturala. Daca l-a sprijinit vreo organizatie, probabil ca este una de extrema-dreapta.

Supravietuitorii l-au descris drept un monstru cu sange rece: si-a impuscat victimele si de cate doua ori, ca sa fie sigur ca le-a omorat. Multi dintre cei rapusi nici nu iesisera din adolescenta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO