Atrocitatile comise de Statul Islamic in Irak, dezvaluite intr-un raport. 3500 de persoane, transformate in sclavi

19-01-2016 16:17


irak

In conflictul din Irak au fost ucisi 18.800 de civili si alti 36.200 au fost raniti in perioada 1 ianuarie 2014 - 31 octombrie 2015, potrivit unui raport ONU care acuza extremistii Statului Islamic pentru majoritatea crimelor, relateaza BBC.

Militantii ISIS au luat ca sclavi 3500 de persoane in Iraq, in cea mai mare parte femei si copii din comunitatile Yazidi, se arata intr-un raport al ONU. In plus, 3,2 milioane de persoane au fost nevoite sa se deplaseze pe teritoriul tarii in aceeasi perioada, au informat Misiunea de Asistenta a ONU din Irak si Biroul Inaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, oferind cele mai recente cifre disponibile.

ONU acuza Statul Islamic, care controleaza o mare parte din Irak, de violente sistematice care pot fi considerate drept crime impotriva umanitatii si posibil genocid. Totodata ONU afirma ca fortele de securitate irakiene si militiile aliate, precum si luptatori kurzi peshmerga au comis crime si au rapit civili incalcand legile razboiului.

Statul Islamic raspandeste sistematic teroarea prin uciderea oamenilor in spectacole publice, printre care decapitari, arderea victimelor inca in viata si aruncarea oamenilor de pe cladiri, se mentioneaza in raport.

In conflictul dintre fortele guvernamentale, unitatile kurde si Statul Islamic, gruparea jihadista a vizat civilii considerati oponenti ai sai, persoane avand legatura cu guvernul si politia, avocati, medici, jurnalisti si lideri locali, conform probelor adunate de experti ONU.

Ei au informat de asemenea ca SI a rapit intre 800 si 900 de copii la Mosul in iunie pentru formarea religioasa si militara, iar extremistii au folosit femei si copii ca sclavi sexuali.

"Acest raport dezvaluie suferinta civililor din Irak si ilustreaza clar motivul pentru care refugiatii irakieni au incercat sa scape atunci cand au fugit in Europa si in alte regiuni. Aceasta este oroarea cu care ei se confrunta in tara", a declarat Zeid Raad Al Hussein, Inaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

Pe langa cei ucisi sau raniti in conflict, multi altii au murit din cauza lipsei de apa, a alimentelor sau a ingrijirilor medicale, a mai spus Zeid.
 

Sursa: Agerpres

Tags: siria, irak, isis,

VIDEO PROTVPLUS.RO