Atentat în Barcelona. 13 morți și 100 de răniți după ce o dubă a intrat în mulțime. Doi suspecți au fost arestați

×
Codul embed a fost copiat

Un nou atac terorist sângeros a lovit Barcelona. Sunt cel puţin 13 morţi şi 100 de răniţi - 15 grav - după ce o furgonetă a intrat în plin în mulțime chiar pe Rambla, faimoasa arteră pietonală, înțesată mereu de localnici și turiști.

IMAGINI LIVE 

 

Atentatorul a intrat cu o furgonetă albă, cu mare viteză, în mulțimea de oameni care se bucura de o seară splendidă pe faimosul bulevard al Capitalei Cataloniei.

Citește și
Sept-Sorts
Bărbatul care a intrat cu maşina în pizzeria de la Sept-Sorts face declaraţii ”incoerente”
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Pe rețelele de socializare au început să curgă imediat imagini înfiorătoare, imediat după ce o dubă de culoare albă a intrat în mulțime. Strigate de ajutor, răniţi întinşi pe jos, sânge, obiecte împrăştiate copii plângând.

Român: ”Sunt foarte mulţi răniţi, foarte mulţi morţi... Răniţi pe jos, lumea plângând, ţipând. După aia imediat au şi venit forţele de ordine, şi poliţie şi ambulanţe şi pompieri, din toate părţile”.

După ce a izbit cu duba zeci de oameni care nu au mai apucat să se ferească, şoferul a oprit lângă o gură de metrou, apoi , potrivit presei spaniole, a fugit. Faimoasa arteră din Barcelona era înţesată de oameni în momentul atacului.

SUMARUL EVENIMENTELOR

♦13 oameni uciși și 100 răniți, după ce o camionetă a intrat în mulțime, la Barcelona
♦ un român se află printre răniți
♦ 2 persoane arestate: un spaniol din enclava Melilla și un marocan
♦ șoferul este în continuare căutat

 

Cronologia evenimentelor:

UPDATE 3:30 Un purtător de cuvânt al poliției a confirmat că 4 suspecți de pregătirea unui nou atentat au fost lichidați și unul rănit, în urma raidului de la Cambrils.

UPDATE 3:10 Poliția a anunțat pe Twitter că mai mulți suspecți de pregătirea unui nou atentat au fost uciși la ambrils, însă nu a confirmat nicio cifră dintre cele vehiculate de presă. Rapoartele mass-media spaniolă avansează ”4 sau 5 morți”. 

Există informații că în operațiune au fost răniți ofițeri de poliție.

Nu este ce legătură este între raidul anti-tero din Cambrils și atacul din Barcelona.

UPDATE 2:30 Un purtător de cuvânt al Protecției civile a spus că printre victime - morți și răniti - sunt cetățeni Olanda, Germania, Spania, Argentina, Venezuela, Belgia, Australia, Ungaria, Peru, România, Irlanda, Grecia, Cuba, Macedonia, China, Italia și Algeria.

UPDATE 2:20 Mossos, Poliția din Catalonia, ar desfășura la această oră o operațiune de amploare la Cambrils, oraș de coastă situat la 120 km de Barcelona, relateaza The Guardian. Autoritățile fac apel către cetățeni să nu își părăsească locuințele.

Poliția suspectează că aici ar fi pregătit un nou atentat.

 

UPDATE 2:15 Autorități, citate de Sky News, spun că printre victime sunt cetățeni de cel puțin 18 naționalități.

UPDATE 2:00 Operațiunea de capturare a șoferul camionetei care a intrat în mulțime, în Barcelona, este în plină desfășurare, a confirmat Poliția Spaniolă. A existat o confuzie cu privire la locul în care s-ar afla acesta după cele două arestări.

Josep Lluis Trapero, de la poliția regională din Catalonia, a declarat că unul dintre suspecții arestați în urma atacului este un bărbat născut în enclava spaniolă Melilla din nordul Marocului. Celălalt, Driss Oukabir, este marocan.

Suspectul spaniol a fost arestat în Alcanar, în timp ce Oukabir a fost ținut la Ripoll, în nordul Cataloniei. Niciunul dintre aceștia nu a avut cazier judiciar, a adăugat el.

Trapero a confirmat, de asemenea, că poliția suspectează că o explozie ucigașă de miercuri, la o casă din Alcanar, are legătură cu atacul din Barcelona.

Trapero a spus că explozia a provocat cel puțin un deces, iar poliția a suspectat că cei din casă "pregăteau un dispozitiv exploziv".

"Se pare că a existat o acumulare de gaze care a generat explozia", a spus el, fără a oferi detalii suplimentare.

 

UPDATE 1:40 ”Astăzi, lupta împotriva terorismului este principala prioritate pentru națiunile libere și deschise ca anoastră. Este o amenințare globală și răspunsul trebuie să fie global”, a declarat Rajoy. 

UPDATE 1:30 Premierul Mariano Rajoy susține o conferință de presă chiar acum. A numit atentatul ”atac jihadist”.

 

UPDATE 1:00 Atacul cu o camionetă de joi, soldat cu 13 morţi şi 100 de răniţi, la Barcelona, are ”legătură” cu o explozie care a avut loc cu o noapte înainte într-o localitate situată la sud de oraş în care a murit o persoană iar altele au fost rănite, a anunţat un oficial de rang înalt din cadrul poliţiei regiunii spaniole Catalonia, relatează The Associated Press.

UPDATE 00:40  Josep Lluis Trapero, ofițer superior în Poliția Spaniolă a declarat că șoferul dubei a scăpat după ce a coborât de la volan și s-a pierdut în mulțime. Se presupune că acesta nu este înarmat. 

UPDATE 00:20 Poliția spune că rănirea celor doi ofițeri, care au fost loviți de o mașină, nu are nicio legătură cu atacul terorist, potrivit Sky News.

UPDATE 00:10 Surse din Poliție spun că unul dintre cei doi arestați este marocan, iar celălalt este din enclava Melilla, din nordul Africii.

Niciunul dintre ei nu a condus furgoneta, potrivit declarașiilor lor.

UPDATE 23:59 Ministrul catalan de interne anunță un nou bilanț: 13 morți și peste 100 de răniți. El a afirmat că bilanțul ar puta crește în următoarele ore pentru că unele persoane au răni grave.

UPDATE 23:52 Un român se află printre răniți. Detalii AICI

UPDATE 23:50 Preşedintele regiunii spaniole Catalonia a instaurat 3 zile de doliu.

UPDATE 23:33 MAE transmite că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulara la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535 și +34 934 344 223.

UPDATE 23:25 Driss Oukabir, bărbatul al cărui pașaport a fost găsit în duba folosită în atac, s-a predat poliției din Ripoll, Girona, după ce și-a văzut poza în presă. El a povestit că pașaportul său a fost furat și a dat vina pe fratele său mai mic. Poliția investighează povestea sa.

UPDATE 23:20 Una dintre victimele atentatului este un cetățean belgian.

UPDATE 23:10 O înregistrare video realizată de un martor arată oamenii fugind de zona în care s-a petrecut atentatul.

UPDATE 22:35 Poliţia a arestat două persoane în legătură cu atentatul, a anunţat joi seara preşedintele regiunii spaniole Catalonia, relatează The Associated Press.

Carles Puigdemont a revizuit totodată bilanţul victimelor, în această conferinţă de presă pe care a susţinut-o joi noaptea.

El a anunţat că s-a confirmat moartea a 12 persoane, iar cel puţin alte 80 au fost spitalizate, după ce o dubă a intrat în zona pietonală a bulevardului aglomerată.

Ministrul de Interne al regiunii a anunţat anterior, într-un mesaj postat pe Twitter, că cel puţin 13 persoane au fost ucise în atac.

UPDATE 22:30 Statul Islamic a revendicat atacul din Barcelona, conform agenției de știri a grupării. ”Autorii atacului din Barcelona sunt soldați ai Statului Islamic și au efectuat operațiunea ca răspuns la solicitările adresate statelor coaliției”, a transmis ISIS.

UPDATE 22:14 Autoritățile catalane anunță că 80 de persoane au primit îngrijiri la spitale după atac.

UPDATE 22:11 Un al doilea bărbat care ar avea legătură cu atentatul a fost arestat în Manlleu, la aproximativ 60 de kilometri de Barcelona, scrie Sky News.

Un comandament de urgență a fost convocat pentru a lua măsurile necesare după atac.

UPDATE 21:49 La Vanguardia anunță că un suspect a murit într-un schimb de focuri cu poliția. Este vorba despre bărbatul care mai devreme a călcat cu mașina trei agenți de poliție care efectuau controale în trafic. 

UPDATE 21:43 Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat, pe Twitter, atacul terorist din Spania şi a transmis condoleanţe famiilor victimelor.

"Condamn cu fermitate atacul terorist din Barcelona. Condoleanţele mele pentru famiiliile victimelor. Solidaritate cu Spania", se arată în mesajul preşedintelui, postat pe Twitter.

UPDATE 21:35 Facebook a activat o pagină specială după atacul terorist de la Barcelona, mii de persoane postând deja mesaje prin care oferă cazare, îmbrăcăminte, mâncare sau apă celor care au nevoie.

De asemenea, există persoane care se oferă să fie voluntari sau să traducă din diferite limbi străine în spaniolă.

UPDATE 21:25 13 oameni au murit și 50 au fost răniți, au anunțat autoritățile catalane.

UPDATE 21:11 Poliția catalană spune că nicio persoană nu este ținută ostatică în vreun bar. De asemenea, confirmă faptul că o persoană a fost arestată, scrie Sky News.

Bărbatul arestat se baricadase într-un bar, Rey de Istanbul, și era înconjurat de poliţie, potrivit unui post local. Nu este clar dacă este vorba despre suspectul identificat drept Driss Oukabir.

Potrivit RTVE, anchetatorii cred că au fost folosite două dube - una în atentat, iar cealaltă în vederea unei evacuări.

UPDATE 21:05 Trei polițiști au fost răniți după ce au fost călcați de o mașină pe care au încercat să o oprească la un control în trafic pe Bulevardul Diagonal. Vehiculul circula înspre ieșirea din Barcelona, relatează El Mundo.

UPDATE 20:55 Deși poliția a anunțat un mort în atac, El Pais scrie că ar fi 13 morți.

UPDATE 20:52 Polițiștii au arestat un suspect. O a doua furgonetă, care ar avea legătură cu atentatul, a fost găsită în orașul Vic, la aproximativ 60 de kilometri nord de Barcelona. 

UPDATE 20:40 Casa Albă a anunţat că preşedintele american Donald Trump este informat în legătură cu evenimentele de la Barcelona, scrie The Associated Press. Secretarul Casei Albe John Kelly este la curent cu evoluţia în Spania şi îl informează pe preşedinte.

Trump se află într-o ”vacanţă de lucru” la clubul său privat de golf de la Bedminster, în New Jersey.

Soţia sa, Prima Doamnă Melania Trump a scris pe Twitter că se ”gândeşte şi roagă” pentru victimele din Barcelona.

UPDATE 20:35 Unul dintre atacatori a fost identificat ca fiind Driss Oukabir, de origine marocană. Pașaportul său ar fi fost găsit în duba folosită în atac. Polițiștii spun că vehiculul a fost închiriat de Driss Oukabir din localitatea Santa Perpetua de la Mogada, de lângă Barcelona, conform El Pais.

UPDATE 20:20 Un locuitor din Barcelona, Keith Fleming, declară că se uita la televizor, acasă, într-o clădire situată pe o stradă laterală, în apropiere de La Rambla, a auzit un zgomot şi a ieşit în balcon să vadă ce s-a întâmplat.

El spune că a văzut ”femei şi copii fugind, care arătau îngroziţi”.

Fleming a auzit o bubuitură, poate pe cineva trăgând obloanele unui magazin, în timp ce oameni fugeau.

Acest american, care trăieşte în oraşul spaniol, a declarat că poliţia a venit la faţa locului şi a împins pe toată lumea într-o masă compactă, pe stradă.

Poliţiştii au în continuare armele scoase, iar poliţia antirevoltă staţiona în zonă. Strada pe care stă el era pustie.

”Este o situaţie tensionată. oamenii au fost în mod clar speriaţi”, a declarat el.

UPDATE 20:15 Poliția catalană a anunțat într-o conferință de presă că o persoană a murit și 32 au fost rănite. 10 dintre răniți sunt în stare gravă. Precizările vin după ce mai multe surse au raportat diverse bilanțuri ale victimelor.

UPDATE 20:10 Ministerul Afacerilor Externe anunță că momentan nu există indicii că printre victimele din Barcelona ar fi și cetățeni români.

UPDATE 19:55 Prima imagine cu duba implicată în accident.

UPDATE 19:50 Sunt cel puțin 13 morți, conform presei spaniole.

UPDATE 19:45 Televiziunea catalană TV 3 anunță 6 morți, fără să precizeze sursele informației. Purtătorul de cuvânt al unui lanț de 10 restaurante din zonă spune că aproximativ 600 de persoane s-au refugiat în restaurantele lor, așteptând permisiunea poliției pentru a pleca, relatează The Guardian.

UPDATE 19:33 Aproximativ 80 de oameni s-au adăpostit într-o biserică din împrejurimi. Oamenii care se află în zona Placa Catalunya sunt sfătuiți de poliție să stea acolo unde sunt până când primesc permisiunea de a se deplasa.

UPDATE 19:30 Presa spaniolă spune că autorul luării de ostatici este șoferul furgonetei. Acesta ar mai fi însoțit de o persoană.

UPDATE 19.18 O luare de ostatici este în curs de desfășurare. Bilanțul victimelor a crescut la 2 morți. 

UPDATE 19:03 Publicația spaniolă El Pais precizează că cel puțin o persoană a murit și 20 au fost rănite.

UPDATE 19:00 Conform unor surse din poliție citate de La Vanguardia, 2 atacatori s-au închis într-un restaurant turcesc din apropiere. Aceștia ar fi înarmați și au luat ostatici.

UPDATE 18.55 Sky News citează poliția spaniolă, care ar fi anunțat că este vorba despre un ”atac terorist”.

ora 18.50 Potrivit The Guardian, ziarul spaniol El pais citează surse din poliție, care au precizat că șoferul dubei ar fi fugit pe jos, după incident. Las Ramblas este una dintre cele mai populare zone turistice din Barcelona.

ora 18.45 "A fost un zgomot puternic și toată lumea a alergat să se ascundă. Erau mulți oameni, multe familii, este unul dintre cele mai vizitate locuri din Barcelona. Cred ca au fost rănite câteva persoane. A fost oribil, era panică. Teribil!” - a declarat pentru BBC News Marc Esparcia, un student care trăiește în Barcelona.

ora 18.30 Serviciile de urgență catalane au anunțat populația să stea departe de zona Plaça de Catalunya.

Potrivit ziarului El Pais, mai multe persoane zăceau pe jos.

Deocamdată nu se cunosc circumstanțele în care s-a produs acest incident.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Trei răniţi, după ce un tânăr a intrat cu maşina în terasa unui bar, în Argeș
Trei răniţi, după ce un tânăr a intrat cu maşina în terasa unui bar, în Argeș

Trei oameni au fost răniţi, marţi după-amiază, după ce un tânăr a pierdut controlul volanului din cauza vitezei şi a intrat cu maşina pe terasa unui bar din localitatea Lunca Corbului din judeţul Argeş,

Bărbatul care a intrat cu maşina în pizzeria de la Sept-Sorts face declaraţii ”incoerente”
Bărbatul care a intrat cu maşina în pizzeria de la Sept-Sorts face declaraţii ”incoerente”

Bărbatul care a intrat cu maşina într-o pizzerie, la Sept-Sorts, în Seine-et-Marne, a ucis o adolescentă şi a rănit alte 12 persoane, face declaraţii ”incoerente” şi se află într-un ”delir al persecuţiei”, a anunţat marţi adjunctul procurorului.

O mașină a intrat într-o pizzerie de lângă Paris. O fetiță de 8 ani a murit
O mașină a intrat într-o pizzerie de lângă Paris. O fetiță de 8 ani a murit

O fetiţă de opt ani a murit şi mai multe persoane au fost rănite, luni seară, când o maşină a intrat în terasa unei cafenele într-o localitate situată la est de Paris, transmite BFMTV, citată de BBC.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.