Alegeri în Ucraina. Măsurile pregătite de Zelenski. Analiștii se tem de relația cu Putin


Ultimul update: Luni 22 Aprilie 2019 20:14
Data publicarii: Luni 22 Aprilie 2019 13:02
Categorie: Stiri externe

Ficţiunea a devenit realitate pentru actorul de comedie Volodimir Zelenski, care a devenit noul preşedinte al Ucrainei.

Fără experienţă politică şi cu o campanie electorală desfăşurată mai mult pe internet, Zelenski a obţinut o victorie zdrobitoare în faţa preşedintelui actual, Petro Poroșenko. Potrivit rezultatelor parţiale, actorul a câştigat aproape 73 la sută din voturi.

Scepticii se tem că Zelenski nu va putea ţine piept oligarhilor ucraineni şi, pe plan extern, lui Vladimir Putin.

Volodimir Zelenski: "Le mulţumesc tuturor ucrainenilor, oriunde ar fi ei. Promit să nu vă dezamăgesc niciodată. Le zic tuturor ţărilor din fosta Uniune Sovietică: Priviţi-ne. Orice e posibil."

Confruntat cu exit-pollurile care îi ofereau lui Volodomir Zelenski o victorie zdrobitoare, actualul lider de la Kiev şi-a recunoscut înfrângerea.

Petro Poroșenko: "Nu renunţaţi niciodată, dar văd acum rezultatele exit-poll. Sunt evidente şi-mi dau motiv să-l sun pe contracandidatul meu şi să-l felicit."

Zelenski a promis că va obţine eliberarea celor 24 de marinari ucraineni ţinuţi prizonieri de Rusia din noiembrie anul trecut, că va pune capăt conflictului din estul Ucrainei, dar şi că va lua măsuri pentru creşterea nivelului de trai şi eradicarea corupţiei. Nu toţi ucrainenii sunt convinşi că se va ţine de cuvânt.

Cetățean ucrainean: "Din păcate, în opinia mea personală, ucrainenii au votat promisiuni populiste. Mi-e ruşine că o astfel de persoană va conduce ţara, după tot ceea ce s-a întâmplat aici."

Actorul cu studii juridice, în vârstă de 41 de ani, este cunoscut publicului pentru show-urile tv umoristice şi pentru rolul din serialul "Servitorul poporului", în care joacă un profesor de istorie devenit preşedinte. Titlul serialului a dat şi numele partidului său.

Oleksiy Haran, analist: "El a jucat rolul unui preşedinte cinstit, iar mulţi ucraineni au proiectat această imagine la realitatea actuală. Ei consideră că preşedintele cinstit din serial va fi un preşedinte bun şi în realitate."

Zelenski s-a făcut remarcat printr-o campanie electorală ieşită din comun. A preferat să dialogheze cu electoratul tânăr prin intermediul reţelelor sociale şi a refuzat mai toate interviurile pe teme serioase.

Oleksiy Haran, analist: "Victoria lui Zelenski poate fi privită ca fiind rezultatul unui fenomen de protest care poate fi înţeles foarte bine de alegătorii occidentali. Am avut alegerea lui Trump, am avut Brexit şi multe alte cazuri."

În lunga lui carieră în televiziune, actorul a strâns o avere impresionantă: are mai multe proprietăţi la Kiev, un apartament la Londra şi o vilă în Italia, care nu figurează însă în declaraţiile lui de avere.

Pe de altă parte, s-a confruntat cu acuzaţiile că ar fi o simplă marionetă a oligarhului Igor Kolomoiski, care deţine canalul tv unde au fost difuzate emisiunile şi serialele lui.

În afara occidentalilor, şi Moscova a salutat victoria lui Zelenski, spunând că ucrainenii şi-au exprimat clar dorinţa pentru schimbare politică.

VIDEO PROTVPLUS.RO