Alegeri in Republica Moldova. Igor Dodon, catre Maia Sandu: "Nu v-a reusit acum, poate peste 4 ani". Rezultate partiale

Ultima actualizare: 17-11-2016 00:30

Socialistul prorus Igor Dodon si-a revendicat duminica noapte victoria in turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova si a promis ca va fi presedintele tuturor, al celor care vor in UE si al celor care vor alaturi de Rusia.

Cititi in articol:
Cum a votat Chisinaul
Cozi uriase la vot, in diaspora

UPDATE 9:40  Igor Dodon 52,29%, Maia Sandu - 47,71%, din 99,9% procese verbale procesate.

"Inteleg foarte bine responsabilitatea ce imi revine. Inteleg ca nu va fi simplu. Va promit ca voi fi presedintele tuturor", al celor "de dreapta" si al celor "de stanga", al celor care vor in UE si al celor care vor alaturi de Rusia, a spus Dodon la sediul Partidului Socialist din Chisinau, unde a fost intampinat de cativa sustinatori care au strigat in limba rusa 'Dodon presedinte!'.

52,4% dintre votati l-au ales, conform rezultatelor dupa procesarea a 99,81% din procesele verbale. Maia Sandu a adunat 47,6% din voturi.

El a felicitat-o pe contracandidata sa proeuropeana Maia Sandu pentru ca a obtinut un "rezultat foarte bun". "Vreau sa va multumesc pentru o campanie electorala dura, dar buna. Dar va rog sa calmam spiritele. Nu avem nevoie de ura in societate", a spus liderul socialist.

Cu cateva ore inainte insa, Dodon i-a transmis: "Gata, doamna Sandu, s-au terminat alegerile! Eu inteleg ca aveti emotii. Nu o sa primeasca acum, o sa primeasca peste patru ani. Cel mai probabil nu v-a reusit acum. O sa numaram, o sa vedem."

Dodon le-a transmis sustinatorilor Maiei Sandu ca va lua in calcul toate "dorintele" lor si toate lucrurile in care ei cred.

"Eu o sa ascult pe fiecare. Dar haideti sa linistim spiritele. Diferenta este destul de mare. Iesiti, va rog, foarte clar. Eu cred ca acest lucru va fi apreciat de toti", i-a transmis el Maiei Sandu, cu care s-a aratat dispus sa aiba o intrevedere chiar luni, pentru a vedea "cum trebuie procedat mai departe".

El s-a adresat si cetatenilor moldoveni din Occident, care au votat in mare majoritate pentru Maia Sandu.

"Stimati concetateni, stimati prieteni, noi suntem cetateni ai aceleiasi tari. Va stimez pe fiecare, chiar daca ati votat impotriva mea. Va stimez votul, pentru ca sunteti cetateni ai Republicii Moldova, dar incepand cu ziua de astazi eu sunt si presedintele dumneavoastra. Va promit ca vom tine cont de probleme cu care dumneavoastra va ciocniti. O sa simtiti acest lucru", a declarat Dodon.

El le-a multumit de asemenea "tuturor cetatenilor" care i-au "incredintat votul" si "viitorul acestei tari".

Cum a votat Chisinaul

53,49% din locuitorii capitalei Moldovei si-au dat votul pentru Maia Sandu, iar 46,51 % l-au votat pe liderul PSRM. Astfel, Igor Dodon a fost candidatul preferat la Cricova, Vatra, Riscani, Botanica si Vadul lui Voda, iar in celelalte sectoare si suburbii ale capitalei Maia Sandu a fost invingatoare, conform unimedia.info.

Cozi uriase in diaspora

Scrutinul, in care contracandidata i-a fost Maia Sandu, s-a dovedit a fi unul cu probleme. Diaspora a stat ore intregi la coada, iar unii nu au mai apucat sa isi exprime votul pentru ca nu mai erau buletine.

Moldovenii care traiesc in Italia si Marea Britanie au depus deja contestatii la Comisia Electorala Centrala. Zeci de oameni si-au strigat nemultumirile in fata usilor inchise din orasul Bologna, din nordul Italiei, dupa ce buletinele de vot s-au terminat.

Scene asemanatoare au fost inregistrate in mai multe orase din Europa, unde moldovenii si-au cerut dreptul la vot.

Diaspora s-a confruntat cu probleme si in Londra. Fara buletine de vot au ramas si sectiile din Rusia. In capitala tarii, sute de moldoveni, revoltati, au protestat.

Situatia nu a fost mai buna nici in Bucuresti. Atat Ambasada Republicii Moldova, cat si Consulatul de la Bucuresti, au primit cate trei mii de buletine de vot. Acestea s-au dovedit insa a fi prea putine, in comparatie cu numarul celor care au mers sa-si aleaga presedintele.

De la ambasada, oamenii s-au mutat la Consulat, unde mai ramasesera buletine, iar programul s-a prelungit. Cu toate acestea, si de aici unii au plecat dezamagiti pentru ca buletinele s-au terminat inainte ca oamenii sa voteze.

Cetatenii moldoveni din Italia si Marea Britanie au trimis deja o contestatie la Comisia electorala Centrala. Si asta pentru ca, sustin ei, pentru sectiile de acolo au fost solicitate mai multe buletine de vot, inaintea deschiderii urnelor, dar cererile au fost ignorate.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO