Alegeri generale fara un castigator clar in Australia. Cand se vor afla rezultatele finale
Incertitudine politica in Australia, in urma alegerilor parlamentare anticipate.
australia era dominata duminica de o incertitudine politica, in urma unor alegeri legislative care nu i-au permis premierului in exercitiu Malcolm Turnbull sa-si consolideze pozitia asa cum dorea atunci cand a convocat acest scrutin anticipat, relateaza AFP. Turnbull, un fost bancher de afaceri multimilionar, a decis sa devanseze alegerile legislative, prevazute in mod normal undeva pana in ianuarie 2017, pentru a-si asigura o majoritate in Senat. Echilibrul puterii in Camera superioara depinde, acum, de alesii independenti sau provenind din partide minoritare, care i-au blocat unele dintre reforme, scrie News.ro.
Turnbull, in varsta de 61 de ani, voia sa-si legitimeze astfel "puciul" intern din Partidul Liberal - principala formatiune in cadrul coalitiei in exercitiu -, care i-a permis sa-l inlature, in septembrie, pe Tony Abbott, al carui ministru era. Insa el risca, acum, sa fie nevoit sa negocieze cu separatisti sau partide mici pentru a se mentine la putere.
Aproximativ 15,6 milioane de alegatori au fost chemati la urne sa desemneze 150 de membri ai camerei Reprezentantilor si 76 de senatori. Dupa numararea, duminica, a unei p[r'i a voturilor prin corespondenta, coalitia lui Turnbull avea 65 de mandate in Camera, laburistii 67, ecologistii un mandat, iar separatistii patru mandate, potrivit unor rezultate provizorii.
Treispreze mandate nu erau inca atribuite, deoarece rezultatele sunt prea stranse. In Camera, majoritatea este de 76 de mandate. Rezultatele definitive sunt asteptate abia marti, deoarece milioane de voturi prin corespondenta si voturi prin procura erau numarate in continuare. Unii experti subliniaza ca aceste voturi ii favorizeaza de obicei pe cei aflati la putere.
In pofida faptului ca unii parlamentari si-au pierdut mandatele, Turnbull s-a aratat increzator atunci cand li s-a adresat sustinatorilor, la Sydney, duminica dimineata. "Putem avea incredere deplina in faptul ca vom putea forma un guvern al unei coalitii majoritare", a declarat el.
Intr-un discurs combativ, Turnbull i-a acuzat pe laburistii liderului opozitiei Bill Shorten, in varsta de 49 de ani, ca au dus o campanie de infricosare cu privire la sistemul sanatatii si a apromis totodat[ sa-i uneasca pe Australieni.
"Alegatorii au votat. Este momentul sa ne unim pentru a ajuta Australia, pentru a servi Australia", a spus el. Dupa o campanie terna, Turnbull a folosit socul provocat de decizia britanicilor de a parasi Uniunea Europeana, pentru a juca cartea stabilitatii economice, iar principalele institutii de presa i s-au alaturat.
El a subliniat in ultimele zile imperativul mentinerii directiei actuale, in contextul unor temeri cu privire la repercusiunile economice pe plan mondial ale Brexitului. "Ar trebui sa rezistam, sa avem un plan care sa raspunda necesitatilor epocii, o epoca de provocari si oportunitati", a subliniat fostul jurnalist si avocat.
Dupa ce laburistul Kevin Rudd a venit la conducerea Guvernului, in 2007, in urma unui deceniu de dominatie a liberalului John Howard, politica australiana a fost deosebit de agitata. Kevin Rudd a fost invins de laburista Julia Gillard in 2010, dupa care a revenit la putere in 2013 si i-a cedat locul, cateva luni mai tarziu, in urma alegerilor legislative, lui Tony Abbott, indepartat in septembrie de Turnbull.
Laburistii lui Shorten au desfasurat o campanie clasica, promitand investitii in sanatate si educatie, mai multa justitie fiscala si dezvoltarea sectorului energiei regenerabile. Turnbull a facut campanie laudand expertiza economica a echipei sale, in contextul in care Australia, care nu a fost afectata de recesiune in ultimii 25 de ani, negociaza finalul epocii de aur miniere.