A murit regizorul Alan Parker, cel care a realizat filme precum ”Evita” sau ”Bugsy Malone”

Ultima actualizare: 31-07-2020 20:22
A murit regizorul Alan Parker, cel care a realizat filme precum ”Evita” sau ”Bugsy Malone”
Getty

Sir Alan Parker, celebrul regizor britanic care a realizat filme precum "Fame", "Evita" sau "Bugsy Malone", a murit la vârsta de 76 de ani.

 

Din filmografia sa mai fac parte pelicule precum "Midnight Express", "Mississippi Burning", "The Commitments", "Angela's Ashes" sau "Birdy".

Membru fondator al Sindicatului Regizorilor din Marea Britanie, Alan Parker a fost şi preşedintele Consiliului britanic pentru Film.

Sir Alan Parker a murit vineri după o lungă suferinţă. În urma lui rămân soţia, Lisa Moran-Parker, cinci copii şi şapte nepoţi.

Alan Parker a primit în 1995 titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE) şi a fost înnobilat în 2002.

 

Nominalizat de două ori la pemiul Oscar

 

Născut la Londra în 1944, Alan Parker şi-a început cariera în publicitate pe un post de copywriter, iar în scurt timp avea să înceapă să scrie şi să regizeze spoturi publicitare.

În 1974 a regizat producţia BBC "The Evacuees", câştigând un premiu BAFTA pentru regie - primul dintre cele 7 premii primite din partea Academiei Britanice de Film.

În 1984 Academia Britanică de Film i-a oferit prestigioasa distincţie Michael Balcon Award pentru excelenţă în cinematografia britanică.

Deşi nominalizat de două ori pentru regie, Alan Parker nu a câştigat niciodată premiul Oscar.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO